Замесените в грандиозни корупционни скандали обикалят предизборно страната

Избрано 17.04.2024 13:42 Снимка: ДНЕС+

Замесените в грандиозни корупционни скандали обикалят предизборно страната

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Докато присъдружните до ДБ и ПП медии и лица се опитват да ни убедят, че скандалът с пачките и сладкото кученце, гушкането по хотели и спа-та на вече бившия главен секретар на МВР с контрабандисти, участието на Бойко Рашков в цялата схема, арестите в митниците, особено този на директорката на Агенцията Петя Банкова и прочее, прочее, са показна демонстрация, бележеща единствено началото на предизборната кампания, вчера същите журналисти удобно проспаха изнесените скандални данни от председателя на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването му във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция “Митници” и евентуалното участие на Асен Василев в тях.

Същите, както и лидерите на ПП/ДБ не взеха отношение по повод не по-малко фрапиращите думи на бившия главен прокурор Иван Гешев, който беше и на разпит в НСлС, че разбитият при операцията на ДАНС контрабанден канал, именно заради който беше задържана Банкова, е съществувал още по времето на Бойко Рашков и тези пари са отивали за избори.

Какво научихме?

Шефът на ДАНС Пламен Тончев информира депутатите, че в средата на 2022 г. е постъпила оперативна информация, че на територията на страната функционира организирана престъпна група с ръководители Марин и Стефан Димитрови, която група се занимава с извършването на контрабанда и легализиране на придобитите средства в икономиката на страната. Тончев беше категоричен, че баща и син Димитрови са имали контакти на високи нива в МВР.

Това, да припомним, са тези дваматс, с които Коцев и Рашков отлично са се познавали, общували са си често, имат и снимки от лични събития. Тези същите снимки, на които е и много милото кученце, обичащо шума на парите.

Тук вече стигаме и до изключително добре вършилата си работа – по думите на Асен Василев - Петя Банкова, за която обаче са установени „доверителни отношения“ със Стефан Димитров. До 2023г. дамата е била служител на ДАНС, а след като заема поста зам.директор на Агенция Митници, започва и разработката срещу нея за контактите ѝ с контрабандистите Димитрови. Какво обаче се случва? Изведнъж тя не просто не е уволнена, а напротив – повишена е в директор на Агенцията от тогавашния министър на финансите, а именно Василев.

Става и още по-интересно, като стигаме и до онеправдания и жертва на кампания срещу него – според твърденията на лидерите на ПП и ДБ – Живко Коцев, когото ДАНС е следяла от около половин година. Вече споменатите баща и син са поддържали връзки с него още от времето му като шеф на ОДМВР София., като са оказвали влияние върху него за разпределението на ръководни постове в МВР, с цел създаване и контролиране на канали за контрабандни и акцизни стоки. Към тези канали е действал и Паскал, който се е ползвал с протекции на настоящи и бивши служители от съдебната власт.

В същото време на Коцев му предстои да се яви  на разпит, а според прокуратурата той доброволно е поискал да бъде защитен свидетел по разследването, в което са задържани Петя Банкова и Стефан Димитров. Нищо, че съпредседателят на парламентарнатас група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов, който именно предложи Коцев за поста му, продължава да си къса ризите, че е 100% сигурен, че довчерашният главен секретар на МВР не е замесен в престъпни схеми.

Но това далеч не е всичко, изнесено от шефа на ДАНС. Още по-фрапиращата информация е, че Тончев заяви, че Стефан Димитров е бил представян от Коцев "като бизнесмен, търгуващ с Турция, на когото да му бъдат предоставяни услуги, които са в "директна услуга на Бойко Рашков". Тук е време отново да си спомним и казаното тези дни от Иван Гешев – каналът за контрабанда е съществувал още по времето на Рашков, който отлично е знаел за него.

Стигаме и до Асен Василев, за когото Тончев каза, че има установена комуникация между него и Стефан Димитров, която е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на МВР – Хасково, но поради последвалата операция на ДАНС, не се е стигнало до това. Да не забравяме, че миналата седмица комисията изслуша и вътрешния министър Калин Стоянов, който заяви, че е имало разговор между него и Асен Василев за назначението на същия този Хаджиев. По-точно, бившият финансов министър се е опитал да окаже натиск на Стоянов.

И ето всички тези разкрития, а и не само, ПП и ДБ наричат предизборна бухалка, а пък ДАНС – подчинени на ДПС и лично на Делян Пеевски.

Въпросите, които възникват след изнесената до момента информация, са десетки. Но най-важните са:

  1. Поради каква причина толкова яростно и до последно ПП/ДБ настояваха Живко Коцев да остане на поста главен секретар на МВР, при положение, че още в първите часове на разкритията, стана ясно, че той безспорно е поддържал крайно близки отношения със задържаните контрабандисти баща и син?
  2. Какво се крие зад назначението, извършено от Асен Василев и протекцията, която осигуряваше до последно на шефката на Агенция "Митници"?  Нека не забравяме, че той отправи суперлативи и за предишния шеф на митниците Павел Тонев, като го направи даже негов съветник след освобождаването му оттам, макар в момента да твърди, че работата в Агенцията е започнала едва след идването на Банкова? Какви са интересите на Василев?
  3. Рашков в ролята на сив кардинал ли е, след като постоянно името му изниква с различни схеми, познанства със съмнителни лица, контакти, които е осъществил между такива лица и политици, полицаи и прочее? Кога най-накрая някой ще се осмели да осветли неговата роля във всичко случващо се Обясненията му, че Стефан Димитров се снимал с него, защото избивал селски комплекси, искал да блесне пред приятелите си и често разпращал кадри на дружките си, за да им се фука, че познава хора от София, които са по високите етажи на властта, освен инфантилни, са безумни. Тези му думи по какъв начин дават отговор на въпроса, а защо самият Рашков се е снимал с Димитров и чак го е канил в дома си.
  4. Даваме ли си сметка, че в която и да е друга нормална и правова държава, още след първоначалните разкрития, посочените в тези редове лица отдавна щяха да са освен отстранени от позициите, които заемат, и задържани? А тук част от тях вече водят предизборна кампания, разяснявайки по села и паланки, че са най-доброто, което страната ни може да получи. Отново...

 

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании. 

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955