Залп от фейкове посрещна кандидатурата на проф. Герджиков

Избрано 18.10.2021 08:46 Снимка: ДНЕС+

Залп от фейкове посрещна кандидатурата на проф. Герджиков

Макар само от няколко дни да е обявена кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент, фейкове никнат като гъби по негов адрес в интернет, пише Фактор.бг.

Първо сайт, свързван с виден протестър и човека на „почтените“, разпространи новината, че именно ректорът на Софийския университет е обявил Бойко Борисов за Доктор хонорис кауза. На тази опашата лъжа се хвана обиграната в политиката Татяна Дончева, която след като беше опровергана лично от проф. Герджиков, се наложи да му поднесе своите извинения.

После беше тиражирано измислено интервю за турска телевизия с ректора на Алма Матер, свързано с предизборната кампания сред българските изселници. В него той  коментира, че „Васил Левски не е истински герой, образът му е раздут и напомпан от Иван Вазов... Нито някой помни Бенковски, нито другите „балонджии“ на националното ни освобождение… Така се ражда „Епопея на забравените“. И забележете, че тя се нарича „на забравените“, като Иван Вазов сам признава, че тези хора са забравени и той пише, за да ги героизира и рестартира като исторически субекти“, казвал проф. Герджиков в несъществуващото интервю.

По-късно в интернет пространството плъзна и друга хибридка. Тя също  уж цитира проф. Герджиков: „Стига с това „турско робство”, ако стана президент, окончателно приключвам въпроса... Радев ще ни докара война с Турция“.

Много хора, когато четат тези текстове, съвсем естествено реагират с насмешка или коментират с възмущение, съзирайки в тях откровени манипулации и измислици, които няма как да бъдат истина, а още по-малко трябва да бъдат приписвани на ерудиран човек като проф. Герджиков.

Други виждат в тиражирането на подобни неверни твърдения, своеобразна хибридна операция, свързана със средите на Румен Радев, чийто най-голям опонент е ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас. Трети обаче наивно се доверяват на подобни неистини и се питат възможно ли е човек на науката и словото, и представител на академичната общност у нас да коментира и то пред турската телевизия такива големи личности като Левски, Бенковски, революционерите ни и патриарха на българската литература по този примитивен начин.

Очевидно е едно – че нито българските специални служби, нито медийните законодателни инициативи успяха да пресекат появата на все нови и нови сайтове, специализирани във фейк новини. Те се оказаха не за забавление, а за атакуване и дискредитиране на публични личности с невярна и подвеждаща информация./faktor.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448