Властта с поредно скандално назначение, този път за шеф на РИОСВ във Варна

Избрано 01.08.2013 13:19

Поредното скандално назначение е подготвила новата власт на БСП и ДПС. Този път става въпрос за регионалното звено на екоминистерството във Варна. От около десетина дни е издадена заповед за чисто партийно назначение за шеф на РИОСВ в морската столица. Шефският пост в екоинспекцията е отреден за дългогодишния областен председател на ДПС-Варна, Ерджан Ебатин. „Председател“ е платена партийна длъжност, която той заема от 12 години – 4 мандата по 3 години.

Общо взето трудовият му стаж се изчерпва с това – „работи“ председател на партийна формация. В миналото е бил учител по биология в Белоградец. Освен това е бил член на съвета на директорите на Двореца на културата и спорта във Варна от 2007 до 2011 година. Дворецът е общинско дружество. Завършил е ТОХ със специалност „технология на храненето“. Висшето му образование е от шуменския университет „Константин Преславски“, специалност - „биология и химия“.

От всичко това става ясно, че висшият партиен функционер по никакъв начин не отговаря на критериите да заема поста директор на РИОСВ-Варна. Според изискванията, кандидатите трябва да имат минимален професионален стаж от 7 години. Конкурс за шеф на регионалната екоинспекция обаче не е провеждан. Това означава, че Ебатин ще бъде назначен, като изпълняващ длъжност „времeнно до провеждането на конкурс“. Това е популярна и често използвана вратичка за заобикаляне на изискванията.

Как се стига до едно такова безпардонно партийно назначение и то на човек, който няма и грам компетенция да заема този ръководен пост. Отговорът е елементарен – чрез политически натиск. Както е известно, от изборите насам ДПС консумира властта, така както никой не го е правил до сега. Дори и самите те. Основният кадровик на партията за Варна е скандалният депутат Йордан Цонев. Това означава, че премиерът Орешарски е бил „облъчен“, за да може министърът на околната среда да разпише заповед за назначаване. По този начин се случват нещата в така нареченият експертен кабинет.

Що за експерт е Ебатин по въпросите за опазването на околната среда? Никакъв! Просто е висш партиен кадър, чрез който ДПС ще консумира власт. През РИОСВ минават всички инвестиционни проекти на територията на Варна и Добрич, защото трябва да им се направи оценка за въздействие върху околната среда. Тоест, всеки инвеститор и предприемач, трябва да получи благословията на Ебетан, сиреч на Цонев и ДПС. В това е силата на висшия партиен функционер, назначен на такъв пост. Да „работиш“ председател на партийна организация, особено на тази, означава да си експерт по разнасянето на куфарчета. Този израз остана от зората на демокрацията. Разликата с днес е, че вече няма куфарчета, тъй като парите се движат по банков път.

Защо обаче Ебатин все още не станал шеф на РИОСВ, след като заповедта му е разписана преди десетина дни? По информация на ДНЕС+, назначаването може да стане факт всеки момент. Днес в екоминистерството в столицата е била привикана настоящата директорка на варненската екоинспекция Румяна Радилова.
Ебатин обаче не бърза да стане директор, дори се е дърпал. Не защото знае, че не притежава необходимите компетенции, качества, стаж и прочие. Депесарят иска да е зам.-министър. Шеф на регионална инспекция - не му е достатъчно. Варна вече му е тясна. 

Още след изборите всички областни организации на ДПС са изпратили в столицата списък с хора и държавните длъжности, които те искат да заемат. В списъка от Варна, Ебатин първо е посочен за зам.-министър. Където и да е. Ако не му се отвори парашута за министерство, тогава може и шеф на екоинспекцията в града.

Нещата около кадруването основно зависят от скандалния Цонев, който освен депутат е и шеф на бюджетната комисия в парламента. Тоест, ДПС натиска БСП и Станишев, натиска Орешарски... и така се сдобива с все повече и повече власт. Цонев е един от най-популярните топкадровици в държавата. Това е едното от любимите му занимания, което той знае как да осребри до дупка. Другото е да пише скандални закони или поправки на закони, които облагодетелстват корпоративни интереси и олигархични кръгове. Емблематично в това отношение е отрочето му, което позволи на кредитните милионери да се измъкнат безнаказано от закона. Негово творение е един от най-спорните законодателни текстове – този за държавните субсидии на партиите. Благодарение на него, политическите формации съвсем законно бъркат в джобовете на данъкоплатците и вземат стотици милиони левове.

Всичко свързано с политическата, икономическата, парламентарната, партийната и прочие работа на Цонев, предизвиква негодувание сред българските граждани. На него обаче не му пука за гражданите. Дори се гнуси от тях. Цонев никога не се среща с хора от избирателният си район – Варна. Бяга от този досег. Предпочита да се движи из висшите кръгове. Да се пазари, да договаря. Там той плува в свои води. Гражданите за него са овце за стригане. Най-голяма ненавист сега изпитва към протестиращите пред парламента. И не го крие. Дори ги определи като терористи, заради блокадата на парламента, когато трябваше да се измъква с белия автобус. Според скандалния депутат, блокадата всъщност била „заложническа криза“.

А ако във Варна се случи истинска криза – производствена авария или екологичен проблем и в този момент шеф на РИОСВ е Ебатин? Как човек без никакъв опит и без грам компетенции ще овладее една такава ситуация? Никак! Да му мислят гражданите на Варна. 

Заради това е по-добре този път варненци да помислят превантивно. Партиен функционер като Ебатин няма никаква работа на този отговорен пост. Ако бъде назначен, той и кукловодът му Цонев, само ще консумират благините от директорския пост. Негативите от това обаче ще оберат варненци.


CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448