Вербалната агресия в интернет пространството

Избрано 02.10.2020 13:56 Снимка: ДНЕС+

Вербалната агресия в интернет пространството

Много от Вас си мислят, че агресията може да бъде само физическа. Ни най-малко!

Вербалната агресия може да се случи на всеки по всяко време в интернет и най-често в социалните мрежи, където човек се свързва с приятели, общува с познати и колеги.

Виртуалният тормоз е сравнително нова форма на насилие, възникнала от сoциалните мрежи, форумите и общуването с електронни съобщения.

Примери за вербална агресия са:

  • Обидни съобщения или оскърбително изявление във Фейсбук, Туитър и други мрежи;
  • Неприятни коментари след видеа или публикации, изразяващи мнение;
  • Проникване в онлайн профили;
  • Публикуване на непристойни снимки и изображения, уронващи достойнството на човек.

Виртуалният тормоз може да се случи на всеки – вземете за пример страниците в Youtube или сайтовете с клюки, които са пълни с коментари за известни и не чак толкова популярни хора, които биват унижавани от други.

Тези, които действат анонимно, никога не биха посмели да кажат какво мислят в реалността по начина, по който го правят онлайн.

Важно е да се запомни, че агресивната реч и езика на омразата в онлайн средата са точно толкова сериозни, колкото и физическата агресия лице в лице.

Трябва да се научим да се защитаваме онлайн и да знаем какво да предприемем, ако самите ние или наш приятел попадне в подобна ситуация.

Съвет:

Винаги се поставяйте на мястото на този, срещу когото публикувате информация в мрежата и помислете как бихте се чувствали вие след този коментар и какво биха помислили другите за постващия.

  • Ако публикувате снимка или клип в интернет, на който има други хора, е необходимо да ги попитате дали са съгласни, преди да споделите в интернет.

Схващането, че всеки може да публикува каквото сметне за добре в социалната мрежа не е правилно.

Всеки от нас е отговорен за своите действия в интернет пространството

Преди да споделим е важно да помислим:

✓ Дали е вярно?        Дали е полезно?             Дали е мило?

✓ Дали е вдъхновяващо?      Дали е нужно?

Информационна кампания: Живей в реалността! по Проект ”Аз и дигиталната реалност“, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности  по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 година, Направление 2 „Превенция на различни форми на зависимости“, изпълняван от Сдружение „Моят град“ съгласно Договор № 25-00-78/14.08.2020 г. за Проект № НПИМД-2-H2-037


Съдържанието на материала е отговорност на издателя Сдружение „Моят град“, като ММС не носи отговорност за начина на използване на информацията.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448