В-к „Галерия“: Стотици милиони на Васил Божков блокирани в руска банка

Избрано 17.03.2022 19:03 Снимка: ДНЕС+

В-к „Галерия“: Стотици милиони на Васил Божков блокирани в руска банка

Васил Божков държи стотици милиони долара в една от петте най-големи руски банки. На практика в момента той няма достъп до парите си заради санкциите, които бяха наложени на Русия заради войната в Украйна. В момента той се чудел как да придвижи авоарите си към ОАЕ, където не питат много за произход. Все още няма гаранция какви действия може да предприеме руското правителство по отношение на парите на чуждите инвеститори.  Да ги обърне в рубли, национализира или друго. Затова съобщава в-к „Галерия“, цитирайки свои източници.

Изданието припомня, че се говори, че Божков има солидни връзки с Москва, а това се е разбрало най-вече покрай ареста му в Дубай, както не се иключва вероятността на това да се дължи решението му да държи огромни суми в руска банка.

Миналия февруари, когато беше арестуван за кратко от властите на ОАЕ, за освобождаването му е пристигнал лично шефът на разузнаването на Русия - Сергей Наришкин.

БГНЕС съобщи тогава, че и други руски граждани са посетили Божков в ареста в Абу Даби. Оперативната информация сочи, че той се е обърнал към тях за съдействие и за застъпничество пред местните съдебни власти, за да бъде освободен от ареста. В крайна сметка Наришкин успя да договори освобождаването на българина от ареста с един от най-високопоставените хора в службите на Емирствата, допълва изданието.

По информация на телевизия „Евроком“ тогава връзката с руснаците е осъществена от Георги Попов, официален собственик на ФК „Левски“ . По данни на телевизията той е бивш секретен сътрудник на отдел 05 на Управлението за научно-техническо разузнаване към Първо главно управление на ДС.

От 1983 година до 1987 година Попов е специалист в „ИНКО“, а от края на 1987 година е на работа в „Кинтекс“ като специалист вносна дирекция, където се смята, че е изградил добри контакти. Смята се, че е вербуван през юли 1988 година от майор Йото Йотов за секретен сътрудник под псевдонима „Китин“, а година по-късно пък бил привлечен за оперативен работник. Освен това е бил включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок, добавя изданието и продължава:

През април 1991 година е свален оперативен отчет от Националната разузнавателна служба и преминава в частния сектор. Говори се, че поддържа отлични отношения с руските служби, а пък визитата на Никишкин в Дубай доказвала именно това.

Попов се върна в България, въпреки че фигурира в няколко обвинения срещу Божков. При пристигането си у нас той беше разпитан от прокурори./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648