В чужбина масово се пуска порно за отмъщение, вече и сглобено с изкуствен интелект

Избрано 31.03.2024 14:44 Снимка: ДНЕС+

В чужбина масово се пуска порно за отмъщение, вече и сглобено с изкуствен интелект

В своя съботен очерк "24 часа" разказва за порното, качено без знанието на някой от участниците, често в телеграм групи. Този текст е за случаите в чужбина.

Жертви се самоубиват след публикуване на кадрите

Жена заведе дело, че е заснета без знанието ѝ, оказа се монтаж

Порното за отмъщение се споделя масово и в чужбина по чатове, в сайтове, дори социални мрежи. А последният хит е не зарязани ревнивци да пускат кадрите, а да ги създават с помощта на изкуствен интелект.

Първите подобни клипове започват да се качват в средата на първото десетилетие на века. Ползват се популярните сайтове за възрастни, в които човек може сам да качи видеа. На кадрите интимните сцени видимо са доброволни. В онези години качеството на клиповете е доста ниско, а аматьорските видеа не са много гледани. Така жертвите често не разбират какво се е случило. Оплакванията са малко, а самите сайтове са се фокусирали да махат порно на големи продуцентски къщи, които търсят авторски права. Когато разбират за проблема - в началото на миналото десетилетие, създават специални подстраници за подаване на сигнали за подобни порноклипове и снимки.

А потребителите намират нови начини да споделят кадрите. Правят го в тайни групи във фейсбук. Една от най-популярните е на американски военни. В нея качват бившите си половинки. Групата е разкрита едва през 2015 година, а създадена цели 4 години по-рано. Едва тогава е затворена от фейсбук. Но напълно възможно е да е била основана нова, която да я замести.

Най-голямата известна такава група пък е озаглавена “Порно за отмъщение - Австралия”. В нея членуваха над 1,3 млн. души, преди да бъде разкрита и затворена. Там имаше и над 5 млн. снимки и клипове на различни жени. Тя била създадена през 2018 г. По време на пандемията обаче бележи голям ръст на членове и нови кадри. Само през 2020 г. Австралия отчете скок от 245 прoцeнтa в порното за отмъщение. В oпит дa ce cпрaви с проблема aвстралийското прaвитeлcтвo oтпуcнa дoпълнитeлни 10 млн. дoлaрa бюджeт зa компанията еSаfеty, кoятo пoддържa coбcтвeн eкип oт интeрнeт мoдeрaтoри.

Още преди пандемията обаче порното за отмъщение стана толкова популярно в световен мащаб, че държави като Италия, Израел, Германия, Англия, 40 от 50-те щата на САЩ плюс окръг Колумбия и Австралия приеха специално законодателство срещу него.

В България няма такава нормативна рамка. Затова авторите се преследват по чл. 159 от Наказателния кодекс. Той дословно гласи: Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.

Често жертвите на подобни кадри се затварят в себе си. А някои, като италианката Тициана Кантоне, дори се самоубиват. Неаполитанката стана жертва на секс кадри през 2015 година. Тя сама ги направила с новото си гадже. За да покаже на старото, че го е забравила, му пратила няколко клипа. Пуснала ги и на приятели, целта ѝ била да видят, че се забавлява и не мисли за бившия. Той обаче се ядосал и ги качил в интернет. Кантоне първо опитала да спре кадрите, а след това пуснала молба да не излизат при интернет търсения с нейните имена - т.нар. право да бъдеш забравен от търсачките. Тя сменя и името си, както и градът, в който живее. Трябваше и да плати 20 000 евро на няколко порно сайта. Причината - в клиповете ясно се чува как се съгласява да бъде снимана, а кадрите разпространени. През 2018 година Кантоне не издържа на напрежението и се самоуби. Майка ѝ и до днес се бори да изтрие кадрите, но те се намират лесно в интернет.

Звездите също са жертви на подобни кадри. Така например клипът на Парис Хилтън как се люби с бившето си гадже, заснет от него, стана хит. Наложи се накрая хотелиерската наследница да сключи договор за разпространение на клипа - така и така бе видял бял свят, поне да изкара пари, я посъветвали нейните адвокати.

А други звезди, като Дженифър Лоурънс станаха жертви на хакери, които пробиха i-cloud акаунтите им. Така в мрежата се появиха редица снимки на блондинката, в които се самозадоволява, прави орална любов и редица други сексуални сцени.

В последната година пък хит е създаването на порно с помощта на изкуствен интелект. Най-честата жертва е мегазвездата на световната музика Тейлър Суифт. Фалшиви кадри на лъчезарната блондинка с червеното червило как прави орална любов и други уж нейни сексуални преживявания се разпространяваха масово в туитър в началото на годината. Многобройните фенове на г-ца Суифт обаче веднага реагираха. Те създадоха движението #ProtectTaylor Swift- защити Тейлър Суифт. От туитър също взеха мерки и спряха всички резултати за най-популярните словосъчетания, ползвани за създаването на ментетата с красавицата.

И докато и преди имаше менте голи кадри на звезди - по-често снимки, а сега и клипове, то изкуственият интелект удари и по обикновените хора. Само за 5 минути може да се генерира порно с лицето на който и да е човек. А има и специализина програма, която дори добавя специфични белези като татуировки. Така фалшификатите стават неразличими от истински кадри. А на мъж дори му се наложи да докаже, че е ползвал изкуствен интелект, за да стане ясно, че не е заснел бившата си по време на секс. Това стана, след като Джорджа Франко заведе дело, че е била снимана без нейното съгласие. /24 часа

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853