Избрано 22.10.2020 12:25 Снимка: ДНЕС+

ЦОП в Аспарухово се проведоха редица инициативи срещу трафика на хора

Как мечтата за по-добър живот може да те превърне в жертва на насилие, страх, срам, на сексуална експлоатация, от която друг печели – тези въпроси вяха във фокуса на дискусията в Центъра за обществена подкрепа „Бъдеще за децата на Аспарухово“. Срещата беше заключителното събитие от информационната кампания на центъра срещу трафика на хора.  Инициативата започна на 14 октомври и се проведе  под надслов „За да не се превърне любовта в кошмар“ . Така ЦОП в Аспарухово се присъедини към отбелязването на 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора.

Във вчерашната среща вниманието на младите потребители на услугите в центъра беше насочено към методите, с които трафикантите привличат своите жертви – примамливи обещания, скъпи подаръци, предложение за пътувания далеч от дома. После идва ред на предоставяне на личните данни, предизвикателни снимки и информация за семействата. Пред участниците беше представен видеоматериал, илюстриращ как момичета в тяхната възраст проявяват наивност и доверчивост, която им е струвала скъпо – лишаване от свобода, насилие, сексуална експлоатация.

В рамките на кампанията потребителите на социалните услуги, предоставени от центъра в Аспарухово,  имаха възможност да участват в тренинги, информационни форуми, открити дискусии, прожекции на тематични видеоматериали, свързани с трафика на хора. В инициативите се включиха и стажанти по проект „Студентски практики – фаза 2“, финансиран от оперативна програма Наука, образование и интелигентен растеж“, както и ученици от средните училища във Варна.

Отбелязването на Европейския ден за борба с трафика на хора против волята им е напомняне на обществеността за рисковете от сериозно нарушаване на основни човешки права и свободи. Инициативата е насочена към разбирането за проблемите, разпознаване на проявите, превенцията, мерките за противодействие.  И не на последно място – съчувствие към жертвите и готовност на гражданското общество, властите, институциите в ограничаване на престъплението трафик на хора.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448