Терзийски: Арестувалите незаконно Борисов искат отново да се докопат до власт

Избрано 17.03.2023 16:27 Снимка: ДНЕС+

Терзийски: Арестувалите незаконно Борисов искат отново да се докопат до власт

От Фейсбук профила на Христо Терзийски

Днес се навършва една година от незаконния арест на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Защо е важно този безпрецедентен акт на преследване от тогавашната изпълнителна власт срещу опозиционен лидер да не бъде забравян?

Важно е не само за симпатизантите на ГЕРБ и всички, които вярват, че правото и законността трябва да са в основата на функционирането на държавата ни, но дори и за привържениците на „промяната“, които се радваха на кадрите от ареста на Борисов.

Защото това, което направи триото Петков-Василев-Рашков, бе едно от най-грубите посегателства срещу закона за целия период на демокрация в България. Нека обясним простичко какво се случи – впрочем то е описано и документирано и в плана за провеждането на полицейската операция – съвсем официален документ:

Премиерът Петков, в присъствието на Василев и Рашков, привиква в кабинета си служители на ГД „Национална полиция“ и подава „сигнал“ срещу Борисов, на базата на медийни публикации и доклади от структури на Министерство на финансите на приятеля му Василев – доклади, които нямат никакво отношение към Борисов – в предишно или настоящо качество.

На практика триото заповядва арестите на база… антипатията си към Борисов. Никакво законово основание. Грубо нарушаване на закона. Нещо, което съдът впоследствие категорично потвърди.

Тази групичка, която човекът, назначил ги в изпълнителната власт, определи наскоро като "шарлатани", е опасна - не за политическите си опоненти. Опасна е за България. Защото докато се занимаваше с политическо преследване, престъпността получи комфорт, на какъвто не се бе радвала от десетилетия.

А финансите на държавата изчезнаха в неизвестна посока по "харвардските схеми" - толкова бързо, че настоящият служебен финансов министър с тревога отбелязва, че България е пред фалит.

Тези хора отново се опитват да се докопат до властта, за да продължат да вършат още от същото. От всички нас зависи да не им го позволим и след 2 април да останат само неприятен спомен от политическата история на страната и да понесат отговорност за престъпните си действия.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648