Спомняте ли си този случай отпреди 4 г.: Репортер на „ШПИГЕЛ“ измислил десетки истории“...

Избрано 21.01.2023 18:26 Снимка: ДНЕС+

Спомняте ли си този случай отпреди 4 г.: Репортер на „ШПИГЕЛ“ измислил десетки истории“...

От Фейсбук профила на Мариела Бойкова

Спомняте ли си този случай с най-авторитетното немско издание „Шпигел“ отпреди 4 г, който бързо нашумя и който медиите набързо и умишлено забравиха?!

„СКАНДАЛ С ФАЛШИВИ НОВИНИ: Репортер на „ШПИГЕЛ“ ИЗМИСЛИЛ ДЕСЕТКИ ИСТОРИИ“.

Аз си го спомних преди минути заради „спасителя“ Кирил Петков и журналистическото ниво, което демонстрираха „Die Welt“ и „Politico“ (и двете медии са собственост на един издател)!

„Новинарското списание от Хамбург на Рудолф Аугщайн е възприемано като „огнестрелно оръжие на демокрацията“ и е пример за сериозна журналистика“, пише „24 часа“ през декември 2018 г, отразявайки случая.

Съмненията тогава са за около 55 измислени истории в продължение на години, като за 14 от тях тогава са били намерени доказателства.

Аз на 20.12.2018 г. писах за случая:

„Шпигел“ е световно известно авторитетно списание, имащо славата на медия, чиято журналистика е много сериозна, спазваща високи журналистически стандарти.

Но тези дни се оказа, че техен награждаван за работата си журналист е измислял истории в репортажите си, представяйки ги за реално случили се.

Една от най-големите телевизии в САЩ, световноизвестната Си Ен Ен обяви, че отнема двете награди, които му е връчила (отделен е въпросът, че тази телевизия също е критикувана заради липсата на обективност)“.

Да вмъкна, че „Шпигел“ години наред публикуваше твърде пристрастни, а някои бяха и сериозно манипулативни материали срещу Борисов и гл. прокурор!

Какъв е случаят?!

Фрапиращ и показващ по категоричен начин защо не трябва да сме толкова наивни, когато четем/слушаме медии, вкл. авторитетни западни такива, а винаги да подхождаме с критично мислене.

Тогавашният НОВ главен редактор на „Шпигел“ Щефен Клусман събрал екипа на редакцията и съобщил, че списанието има репортер, който е манипулирал и измислял истории.

„Колега на репортера се усъмнил в работата му, след като двамата работили заедно по голям материал за стената между САЩ и Мексико. Хуан Морено забелязал нередности в работата на Клаас и отишъл с притеснение и деликатност да поговори с шефа на „Шпигел“.

Зам.-главният редактор на изданието Улрих Фихтнер коментира, че с разследването, което предприел, Морено рискувал собствената си позиция и го направил на свои разноски. Първоначално никой не му вярва – нито колегите, нито от редакционния борд на изданието. Морено събрал достатъчно доказателства за измамните репортажи на Клаас Релоциус. Първоначално той отричал, но миналата седмица трябвало да признае, че е манипулирал и измислил множество текстове. До последно Релотиус опитвал да дискредитира Морено и дори изпращал фалшиви имейли.

В текстовете си Релотиус разказвал за хора, които никога не е срещал, за места, на които никога не е бил, и използвал цитати, които никой не е казвал“.

НИКОЙ не забелязал ЛЪЖИТЕ на РЕПОРТЕРА през ГОДИНИТЕ.

„Шпигел“ се гордее с отдела си, чиято задача е да проверява всеки факт, описван в текстовете на репортерите.

Когато обаче репортерите работят върху собствени проучвания, те невинаги са проверявани и материалът им отива за публикация със специално отбелязване, че е „собствено изследване“. Материалите на Релоцуис твърде често излизали по този начин и шефовете му е трябвало да се усъмнят, коментира „Билд“.

„Улрих Фихтнер коментира случилото се с думи като „шок“ и „пронизваща болка“. Той оставя отворен въпроса „Чия е отговорността за допусканите грешки?“ и отбелязва, че е особено болезнено, че Релотиус е накърнил образа на списанието за качествено съдържание, който е изграждан в продължение на десетилетия“.

------

Е, журналистът от Die Welt, който се оказа, че се познава с Петков и Василев минимум още от лятото на 2020 г и публикува на 30 септември 2020 г. статия, в която има манипулации и недоказани твърдения, по повод протестите тогава, и в която представя в положителна светлина двамата, за които иначе никой не говореше тогава, но този репортер ги беше намерил или му ги бяха намерили...

Този журналист наруши добрите журналистически стандарти, пишейки публикация, в която единствените източници са самите Петков и Василев, използва пропагандни трикове - с позоваване на „неназовани източници“, а за по-голяма авторитетност беше цитиран външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който като дипломат любезно отбелязва заслуга на Петков, каквато той иначе няма, предвид фактите, а защо го прави това Кулеба може и някога да разберем - от любезност, защото се старае да е в добри отношения с управляващите в България, защото е грешно информиран (той ежедневно поддържа отношения с много хора от различни страни и се сблъсква с огромно количество информация), защото му е внушено, че зад Петков и Василев стоят влиятелни кръгове на Запад...

Самият Петков има мания да си придава голяма важност и да си прави ПР на чужд гръб, не му е за пръв път.

Случаят с опита за спасяването на алпиниста Боян Петров беше такъв...

И изгонването на 70-те служителя от руското посолство беше такъв ПР - кризисен.

В една пробита откъм слугинаж и предателства държава, и по време на война, в която Русия търпи и големи икономически загуби, 70 второстепенни служители по-малко от около общо 120 дипломатически и обслужващ персонал + Митрофанова, едва ли се е отразило на политиката на Кремъл в България.

Не бих се учудила сега, след като му махнаха частично охраната от НСО – без охранител, а му оставиха само кола (тези коли са по-специални) и шофьор на НСО, в нечии глави да се мъти идеята да представят Петков като обект на опити за покушение заради „секретната“ продажба на боеприпаси (за която иначе публично се говори от 10 месеца) и заради „смелото“ съкращение на обслужващ персонал в руското посолство.

** ** ** ** **

„Декарт задава един също важен въпрос: Мога ли да знам нещо, без ни най-малко съмнение? Мога ли да стигна до „абсолютно сигурно знание”? Защото повечето ни знания са относителни, т.е. зависят от истинността на други знания.“

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648