След подкрепата за Борисов: И леви, и десни протестъри са бесни на Европа

Избрано 06.10.2020 17:30 Снимка: ДНЕС+

След подкрепата за Борисов: И леви, и десни протестъри са бесни на Европа

Евродепутати, представители на Европейската комисия и германското председателство обсъдиха вчера върховенството на закона и основните права в България. Европейската народна партия подкрепи кабинета, а левицата и "Зелените" отправиха критики.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер изрази своята подкрепа за правителството и за премиера  Борисов. Той припомни, че изборите у нас са през март и че правителства се свалят чрез избори, а не чрез протести.

Подкрепата от ЕНП даде повод на леви и десни протестиращи да подложат на тежки критики позицията им. Във Фейсбук те роптаят срещу дебата, изказванията на родните евродепутати, а в някои коментари се прокрадват и антиевропейски нотки.

Владимир Танев:

ЗАКРИЙТЕ ЕВРОПАРЛАМЕНТА ! Отдавна не ми се беше налагало да се подлагам на такава свинщина – да следя онлайн дебат в Европарламента. Оставам настрана процедурните хватки с изключените микрофони и с липсата на превод на изказването на Елена Йончева. Ако плюем с основание безплодното каканижене в родното Народно събрание, то със същото основание можем тотално да оплюем т.н. дебатиране в Европарламента. Кухи фрази, политиканстване с балкански манталитет, елементарен стремеж за оргиналност. С ръка на сърцето ще кажа, че европейски евродепутати изрекоха дважди по-съдържателни слова от нашенските такива. Казано накратко – абе кой им плаща огромните еврозаплати на тези празнодумковци...

Николай Слатински:

Манфред Вебер: Изборите в България са през март!

Даааа, Манфред Вебер не е Манфред Вьорнер...

Откъде ги намират в ЕК, ЕП и ЕС такива политкомисари, ЗКПЧ-та, агитатори от дружество "Георги Кирков" и квартални ОФ-председатели - ситни, дребни като камилчета!

Подобни посредствени партийни функционери са най-голямата заплаха за бъдещето на ЕС и Европа. Те няма да мирясат, докато не разглобят и разкостят най-великия съюз на държави, създаван някога - Европейският! Жалки същества, оперирани от всякакво чувство за мисия, кастрирани от каквато и да било потребност от мисия, сухи и скучни, довеждащи до досада и предизвикващи само скомина. Тотално о-габриел-яване на ЕК, ЕП и ЕС!

Наталия Сотирова:

След снощната пародия в ЕП и наглостта на ЕНП мисля, че е крайно време за BULEXIT. Що щем в този пропит от корупция и лъжи съюз?

Владислав Панев:

ЕНП - най-големият враг на Европейския съюз. Никой друг не може да нанесе такива щети на репутацията на общността, колкото пресметливите бюрократи, които не смеят да заявят позиция, за да не загубят няколкото гласа на бойкоборисовите покемони.

Даже Льо Пен, Фарадж и Алтернатива за Германия не са толкова вредни, защото мнозинството гледа на тях като на клоуни. Великобритания не напусна заради Фарадж, напусна заради такива като Вебер. Стотици хиляди българи - от дребния бизнес, работещи, всякакви хора, губят доверие в ЕС. Защото виждат надпреварата в красноречие, която не променя нищо. Напротив, новите регулации им стъжняват живота.

Адмирации за нашия евродепутат Радан Кънев. Знае за риска, че кафявите медии ще го обявят за национален предател, но въпреки това поставя на масата проблемите и решенията. Нищо, че го заглушиха.

В такава среда виждаме кои са ни приятелите. Зеленият Даниел Фройнд ясно заяви, че еврофондовете захранват мафията в България. И не само тук. Те са структурния проблем. Затова не можем сами да си решим задачата. Защото се бием с вързани ръце, докато противникът играе с белязани карти.

Стратегически приятели са ни и пестеливата петорка с говорител Марк Рюте. Техните цели ще съвпадат с нашите за дълъг период от време.

И големият въпрос е за това как ЕС да бъде силен, приобщаващ, справедлив и значим. За мен е като се върне към базовите си ценности. Свобода на движение на стоки, хора, капитали. Заради това растем, макар и с много под потенциала си. Но можем много повече. Стига да си развържем ръцете и започнем истински да творим. А не да пишем проекти.

Веселина Седларска:

Имало едно време една помагачка Неволя. После тя се прекръстила на Европа. Надявам се вече да сме разбрали, че сами ще се наложи да си ремонтираме каруцата.

Евгений Дайнов:

Май за следващите евроизбори ще искам кандидатите на ДБ да се закълнат, че няма да сядат заедно с току-що опозорилата се ЕНП, в лицето на Бойковия боен другар Манфред Вебер, който го цитира толкова пъти, колкото едно време агитаторите по ТКЗС цитираха др. Тодор Живков. За малко този Вебер да стигне до бай Тошовото прозрение от есента на 1989-ма: "И аз да бех малко по-млад, и аз щех да съм по улиците с младите". Почти го каза, ама цитирайки от листче др. Бойко Борисов./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448