Слаб долар, силно евро: за кого е добре

Избрано 10.11.2023 19:03 Снимка: ДНЕС+

Слаб долар, силно евро: за кого е добре

Периодът на обезценяване на еврото, започнал през лятото, изглежда приключва: общата европейска валута поскъпва спрямо щатския долар, пише "Дойче Веле". Добре ли е това за потребителите в Европа?

През лятото силната валута на световните пазари бе доларът, докато еврото бе по-слабо. Междувременно тенденцията се обърна и еврото се завръща: ако в началото на октомври единната европейска валута се равняваше на 1,0453 долара, което бе най-големият ѝ спад от декември миналата година, оттогава насам то расте стремително, пише АРД. В началото на седмицата курсът на еврото спрямо долара бе 1,0756 - толкова висок, колкото не е бил от осем седмици. Само за няколко седмици европейската валута поскъпна с около три цента - започналият през юли период на спад спрямо долара е преодолян.

По-силното евро е в полза на потребителите

Укрепването на еврото е добра новина за потребителите. Един пример - за пътуващите от Европа престоят в Америка вече става значително по-изгоден. Компаниите пък, които внасят стоки и суровини от държавите извън Европа, ще плащат за тях по-малко.

Шофьорите и тези, които се отопляват с нафта, също трябва да са доволни - защото горивата се търгуват в долари. Щом еврото поскъпне спрямо долара, купувачите в Европа вече ще плащат по-малко за същото количество нефт или бензин. Като силното евро би могло да доведе и до по-нататъшно намаляване на инфлацията. А по-изгодният внос и по-ниската инфлация водят до повишаване на благосъстоянието, посочва АРД.

Силно евро или слаб долар?

Но какви са причините за укрепването на еврото спрямо долара? Според експертите силата на еврото е на първо място слабост на долара. Пред АРД финансови експерти посочват, че за долара вече са били положени много усилия и потенциалът му за ръст оттук нататък е ограничен.

По линия на паричната политика доларът едва ли може да очаква още подкрепа - в САЩ се множат признаците, че върхът в лихвените стойности е достигнат и по-нататъшни повишения не предстоят.

Дейността на Американската централна банка - Федералният резерв (Фед) по овладяване на инфлацията бе улеснена от обстоятелството, че доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ наскоро надхвърли пет процента за първи път от 2007 година насам. Още един важен фактор в този план е и това, че по последни данни пазарът на труда в САЩ осезаемо се е успокоил - това също намалява натиска за по-нататъшни увеличения на лихвите.

От техническа гледна точка също има много признаци за това, че доларът ще продължи да спада, а еврото - да расте. Така например индексът на американския долар, който изчислява стойността му според неговата покупателна способност, е прекъснал възходящата си тенденция.

Лихвите в САЩ могат да спаднат още през май 2024?

„Следващата стъпка на Фед вероятно ще е да намали лихвите - най-късно през лятото на следващата година, когато американската икономика изпадне в рецесия", предполага финансовият консултант Екхард Шулте.

Експертът по пазарите Роберт Ретфелд от своя страна прогнозира пред АРД, че лихвите могат да спаднат още през май следващата година.

Войната в Газа като рисков фактор

Все пак има и рискове за по-нататъшното благоприятно развитие на еврото, посочва АРД. Един от тях е слабостта на най-голямата европейска икономика - германската. Експертите смятат, че след лекия спад в БВП през третото тримесечие, тази тенденция ще се задържи и през четвъртото, респективно ще се стигне до „техническа рецесия". Увеличенията на лихвите, предприети от ЕЦБ, дават ефект и вероятно следващи покачвания няма да има.

Дали обаче еврото ще продължи да поскъпва спрямо долара ще се реши на първо място в Близкия изток. Ако войната на Израел срещу Хамас ескалира и обхване и други страни в Близкия изток, отново спешно ще бъдат потърсени „сигурни пристанища" като американския долар.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731