Ще се вдигнат ли комисионите при покупка на имот

Избрано 27.03.2024 15:04 Снимка: ДНЕС+

Ще се вдигнат ли комисионите при покупка на имот

Регулацията на посредническата дейност в бизнеса с недвижими имоти не оказва влияние върху цените на имотите. Това каза в интервю за БТА Ирена Перфанова, член на борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ).

По думите й няма утежняващи обстоятелства, които да влияят на цените на имотите - те зависят от съвсем други фактори..

Що се отнася до цената на посредническата услуга у нас, също смятам, че няма причини за притеснения, каза още Перфанова.

Аз лично не съм чувала някой да иска да се въвеждат скъпи лицензи за правоспособност, както и НСНИ, като водеща браншова организация, вярвам, че не би допуснала това да се случи, доколкото зависи от нейната роля. Има обаче голямо медийно спекулиране в тази посока, което създава притеснение в по-малките агенции за имоти. Когато браншът сам си определя размера на таксите за вписване в регистъра и преобладаващата маса от агенции за недвижими имоти е с под 10 брокери/агенти, няма място за притеснения, смята експертът.

Предлагат да плащаме комисиона, дори да се откажем от сделката за имота

Според Перфанова колкото повече брокери/агенти се появяват на пазара, толкова повече конкуренцията се увеличава, а с това - и лошите практики, които се превръщат в удобни навици.

„Казано с други думи, част от участниците на пазара започват да виреят по-добре в хаоса, отколкото в реда. Това води до разминаване на интересите на самите агенции за имоти дали искат регулация, или не. Така се създават разногласия в бранша, а когато има такива, трудно се стига до регулация. Когато няма единност в бранша и не се намира компромисно решение между заинтересованите страни, не може да се върви диалогично напред“, обясни експертът.

По думите й размерът на комисионата се определя на свободен пазарен принцип в цяла Европа и по целия свят. Това са търговски взаимоотношения, на които не е сложена рамка. Всяка сделка е с различна тежест, всеки казус е различен и трябва да има свобода на договаряне.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194