Шефовете на „Сиела” спонсорират ДБ от 2016 година, участват в събития около учредяването на партията

Избрано 03.05.2021 17:26 Снимка: ДНЕС+

Шефовете на „Сиела” спонсорират ДБ от 2016 година, участват в събития около учредяването на партията

Фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната, е сред дарителите на „Демократична България”. Това заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция днес.

„Тази фирма е дарител на „Да, България“ – четете, то си се вижда кой е дарителят, на кого дарява и защо се пробутват. Нищо против нямам фирмата, но то си пише“, заяви Борисов, без да назовава името на компанията.

Минути по-късно Иво Мирчев нарече думите на Бойко Борисов „абсолютна лъжа”.

„Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни”, написа Мирчев във Фейсбук. Малко по-късно се включи на живо в социалната мрежа, за да излъчи коментара си пред официозната телевизия на протестърите. Където отново опроверга думите на премиера в оставка, наричайки го отново „лъжец“. Почти по-същото време Георги Илиев - един от най-големите дарители  на партията, която го издигна за кмет на район „Слатина”, повтаря думите на Мирчев: „Това е откровена лъжа. Дружеството доставчик на машините за гласуване и собственикът му не са сред дарителите на „Да, България”.

Фактите:

Дружеството, което беше определено от ЦИК за изпълнител на обществената поръчка за доставка на 9600 машини за гласуване на стойност 36 млн. лв., се казва „Сиела Норма”. Неин изпълнителен директор е Веселин Тодоров. Негов брат е проф. д-р Иван Тодоров, мажоритарен собственик на „Сиела Норма” АД. Дружеството от години се свързва с партията на Христо Иванов, тъй като двамата братя присъстват лично на някои от събитията около учредяването на ДБ през 2016 година. 

„Със сигурност братя Тодорови бяха крупни дарители на ДБ през 2016 година и бяха гости на събития. Неслучайно сред най-изявените говорители на партията тогава бяха Захари Карабашлиев и съпругата му. Както е известно Карабашлиев и до днес е главен редактор в „Сиела” и активен протестър”, заяви пред Tribune.bg известен публицист.

Имената Иван Тодоров и Веселин Тодоров присъстват поименно в регистрите на дарителите на партията на Христо Иванов в годините назад, както се вижда от публичните документи. В един от последните отчети например под номер 1592 стои името на Иван Тодоров, който е дарил пари през септември 2019 година. Заради популярната фамилия е трудно да се говори със 100-процентова сигурност, че в конкретния случай не става дума за съвпадение на имена. Според източници, запознати с процесите в партията обаче братята Тодорови със сигурност щедро са подкрепяли финансово партията през 2016 и 2017 година.

Из списъка с дарителите

„Сиела Норма“ има дълга история на спечелени обществени поръчки – тя осигуряваше и досега машини за експериментално машинно гласуване при предишни избори. Програмистите от „Сиела Норма“ са част от екипа, който поддържа ИСУН 2020 като разработва нови функционалности и поддържа в работно състояние Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз в България. През 2015 г. те спечелиха и обществена поръчка с предмет „Усъвършенстване на работните процеси по обслужване на договорните партньори на НЗОК“. Освен това през 2012 сключиха договор с Агенция по вписванията за създаване на електронен регистър, платформа за електронно обучение и разработване на обучителни модули за онлайн обучения.

От „Сиела“ са направили поръчката на машините в аванс – преди още да има формално потвърждение, че именно те ще бъдат наети от ЦИК.

„Поръчали сме машините за гласуване още преди началото на търга, защото не могат да бъдат произведени толкова много машини в такива кратки срокове. Рискувахме с поръчката, без да сме сигурни, че ще бъде сключен договор за поръчката с нас. Все още нямаме сключен договор, даже нямаме потвърждение дали някой не е обжалвал търга. И в момента нямаме никаква сигурност, но условията, които са по този търг - най-вече времевите условия, са такива, че никой друг на този свят не може да го изпълни, като нямам предвид „Сиела“, имам предвид нашите холандски партньори“, коментира пред БНТ Веселин Тодоров на 7 януари тази година.

Кои са братята Тодорови?

Веселин Тодоров има един политически проект зад гърба си – преди години той бе част от ръководството на партията на Меглена Кунева – Движение „България на гражданите“. Впоследствие обаче видимо се отдели от партията без да дава гласност на причини за това. Като част от ДБГ той бе свързан с формацията Реформаторски блок, която впоследствие се разцепи и доведе до създаването на Движение „Да, България“.

Веселин Тодоров бе част от партията на Меглена Кунева

Иван Тодоров е един от най-известните адвокати у нас. Фирмата му, в чието управление отново са и двамата братя, се казва „Георгиев, Тодоров и Ко“ и оперира още от 1991 г. В биографията си Иван Тодоров подчертава, че е ръководил някои от най-значимите административни процедури в България и съдебните дела, свързани с тях, като приватизациите на Българския морски флот и Българската телекомуникационна компания, лицензирането на втория и третия GSM оператори, националното лицензиране на Нова телевизия, концесиите на Летище Варна и Летище Бургас, приватизацията на Nu Boyana Film Studios.

В медийни публикации името на адв. Тодоров е свързвано с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов – също част от обкръжението на Христо Иванов. През 2016 г. разследване на „Труд“ стига до извода, че „Сиела Норма“ АД е получила 100 000 за учебник, като предварително си е уредила авторските права.

„Адвокатът и издател Иван Тодоров, в чийто офис на крака ходи лично съдия №1 на републиката Лозан Панов, е получил 100 000 лева по европейска програма, за която не е проведен конкурс. Всичко е стартирало в мандата на бившия правосъден министър Христо Иванов. Става въпрос за издаването на учебник, който е финансиран по т.нар. „Норвежки финансов механизъм“. На 4 декември 2014 г., месец след като Христо Иванов от служебен става правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов, Министерството на правосъдието открива процедура за договаряне „без обявление” за издаване на български език и разпространение на учебник по права на човека, издание на Oxford University Press. Няколко месеца по-рано се случват поредица от взаимно свързани събития, които показват, че адвокатът, с когото Лозан Панов си разменя поздравителни съобщения около Коледа, очевидно е ползвал вътрешна информация от правосъдното министерство за предстоящите обществени поръчки още преди документацията за тях да е била подготвена.

Докато в периода август-декември във ведомството, което по това време се управлява именно от Иванов като служебен правосъден министър, планират бъдещото издаване на учебника за права на човека, от издателство “Сиела Норма” АД, което се ръководи от Веселин Тодоров - брат на адвокат Иван Тодоров, решават да поискат от издателството в Оксфорд ексклузивните права за България за превода именно на въпросния учебник. На следващ етап ексклузивните права предпоставят единствен участник в процедурата да се яви именно „Сиела Норма”./tribune.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709