СДС навършва 34 години. Честит празник, седесари!

Избрано 07.12.2023 08:28 Снимка: ДНЕС+

СДС навършва 34 години. Честит празник, седесари!

Партията, коятопромени България, отбелязва 34 години от основаването си

На 7 декември 1989 г., по-малко от месец след началото на демократичните промени у нас, е създаден Съюзът на демократичните сили (СДС). Това е коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии, чиято цел е отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.

Като политическа партия СДС се регистрира през 1998 г. Организациите, съставляващи коалицията преди това, са обявени за „присъдружни“ и голяма част от тях постепенно прекратяват самостоятелното си съществуване като политически партии.

Съюзът на демократичните сили е учреден на 7 декември 1989 г. от организациите: Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, Независимо сдружение „Екогласност“, Конфедерация на труда „Подкрепа“, Независимо дружество за защита правата на човека, Комитет за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Клуб на незаконно репресираните след 1945 г., Независимо студентско дружество, Движение „Гражданска инициатива“, Българска социалдемократическа партия, БЗНС - Никола Петков. На по-късен етап към СДС се присъединяват Радикалдемократическа партия, Зелена партия, Демократическа партия, Нова социалдемократическа партия, Обединен демократичен център, Демократичен фронт.

Организацията се ръководи от Координационен съвет, а за пръв председател на СДС е избран Желю Желев.

34 години по-късно СДС продължава пътя си. Партията е била и остава решаващ фактор в съвременната политическа действителност на България.

СДС е запазил приемствеността в приемането на различията. Днес Съюзът уверено работи за справяне с проблемите и осъществяване на реформите, чието начало беше вдъхновено от политическата воля и идейната сила на учредителите му.

След 34 години СДС е - и винаги ще бъде - партията, която промени България след половинвековен тоталитарен режим. Тя е истинското дясно политическо мислене и идеи, които няма да влязат в съглашения с левите и националистическите политици.

Честит рожден ден, СДС!

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066