СДС- ГЕРБ е единствената дясна формация, другите са производни на лявата политика

Избрано 22.02.2021 13:31 Снимка: ДНЕС+

СДС- ГЕРБ е единствената дясна формация, другите са производни на лявата политика

СДС-ГЕРБ е единствената дясна формация, другите са производни на лявото.

Това заяви Румен Христов – лидер на СДС.

На въпрос защо коалицията се регистрира последна, той отговори, че това не е важно кой кога се е регистрирал, а дали е първи след изборите - нещо, което неминуемо ще се случи.  

По темата за "ДА, България" и коалициите, които се формират покрай нея, Румен Христов коментира, че тези две формации нямат нищо общо с дясната политика. „Произлезли от автентичната десница, но нямат общо с дясното, тъй като това е коалиция от крайно лява формация плюс така наречените зелени.“

Регистриране на коалициите е по-сложен процес,защото са необходими решения на партийните органи, които имат право да вземат такива решения, обясни още лидерът на СДС. „При нас това е Националният съвет на партията. Това е орган, съставен от 107 души, който трябваше да вземе своето решение. Що се отнася до подписите, ние събрахме над 50 000 подписа. Но дори и това не е важно, по-важно е да сме първи след изборите, което и ще стане", каза още Румен Христов.  

На въпрос за присъствието на СДС в листата на ГЕРБ, той отговори, че не е коректно на този етап да се коментира. Председателят на СДС добави, че медиите ще бъдат информирани своевременно и уточни: „Ще коментираме след 4 - 5 дни. Не е имало конфликти и спорове, но нашата цел е да подберем така листите, че да имат достатъчно поддържници.“ Лидерът на сините отрече да е имало конфликти с управляващата партия и отговори, че това са слухове.

Румен Христов коментира и кои ще са невъзможните за СДС партньори за бъдещи коалиции в парламентарна обстановка. БСП категорично не е възможен партньор за СДС от 1989 година и дори от по-рано. По думите му, червените не трябва да бъдат допускани до власта. „България е затъвала след тяхно управление – пенсии от 3 долара, всички помним какво беше тогава. Нашата цел е да съберем десния вот на едно място и да доведем държавата до икономически растеж."

"И още невъзможни партньорства - ДПС и БСП управляваха заедно, затова, дори и хората да са забравили, много от нас помнят", категоричен е синият лидер и подчерта, че "това са невъзможните партньори за СДС".

"С други формации сме в много изострени отношения, но не ги изключваме като вариант да работим с тях, ако гледаме в една посока – запазване на финансовата стабилност, икономически растеж, проевропейската ориентация на България, пронатовската и разбира се тази реформа, за която те говорят, нека се случи, но да не забравяме, че трябва да бъде променена конституцията", подчерта още Румен Христов.

"Порочният модел, за който се говори, е още от времето на Великото народно събрание, когато те го наложиха. Едни комунисти, наречени тогава социалисти и тези, които говорят, че това е порочен модел, нека си спомнят, че той си е техен. Това е моделът на БСП. Те имаха за идея да трансформират политическата си власт в икономическа", завърши Христов.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832