Съпругата на Иво Христов – съдружничка с бос от „Мултигруп“

Избрано 07.10.2020 08:30 Снимка: ДНЕС+

Съпругата на Иво Христов – съдружничка с бос от „Мултигруп“

Съпругата на червения депутат Иво Христов, която е юрист по образование, се оказа един от най-доверените хора на Иван Дремсизов, вторият човек след Илия Павлов в митичната „Мултигруп“, твърди breaking.bg.

Нейната бизнес история с един от босовете в групировката е с поне 18-годишна давност, когато освен Павлов, в „Мултигруп“ собственик е и Дремсизов. През 1999 г. Николета Калчева Лингорова-Христова е управител в основната фирма на Дремсизов „Интерстийл трейдинг къмпани“. Това беше една от основните компании в структурата на „Мултигруп“, работеща в сферата на металургията.

При правителствата на Любен Беров и Жан Виденов „Интерстийл” стоеше на входа и на изхода на „Кремиковци”. По това време металургичният комбинат редовно не плащаше на държавната НЕК за консумирания от него ток и се стигна до изключването му от мрежата. Въпреки това обаче ръководството му изрядно плащаше на „Интерстийл”.

Схемата „вход – изход“ не е измислена от Илия Павлов, но е факт, че в България тя беше приложена особено успешно и донесе значителни печалби на „Мултигруп“. Типичен пример за подобна схема на „Мулти“ са отношенията между фирмата на групировката „Интерстийл“ и металургичния комбинат „Кремиковци“ в годините преди неговата приватизация. Девизът на групировката беше: „Сложи ръка на входа със суровините – и ще разполагаш с крайния продукт на пазара.“ Тази схема нанася трайни щети за държавните дружества, тъй като посредникът не се интересува от инвестиции в тях.

Самата „Интерстийл“ отричаше, че има доминиращ дял в търговията с готова продукция. Но шефове на комбината по онова време твърдяха, че дялът на „Интерстийл“ в износа на готова стомана от комбината е бил над 25%. Според високопоставен служител на „Мултигруп“ „Интерстийл“ е внасяла около 350 хил. тона коксувани въглища годишно и около 500 хил. тона желязна руда за комбината. Общият обем на тези операции по данни на групировката е бил около 150 млн. долара годишно.

Половинката на червения депут – Николета Калчева Лингорова-Христова, е съсобственик с Иван Дремсизов и в дружеството „Инекс пропъртис“, сочат данни от търговския регистър. Освен това още от 1998 г. тя е партньор с човека на „Мултигруп“ и във фирмата „Ферексим“. Николета Калчева Лингорова-Христова е толкова близка със семейството на Дремсизов, че продължава бизнес традициите като до преди година е била съдружник и със сина Николай Иванов Дремсизов – във фирмата НВП Консулт.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448