С бавенето на мандата Радев цели да намали конкуренцията срещу себе си

Избрано 01.09.2021 08:18 Снимка: ДНЕС+

С бавенето на мандата Радев цели да намали конкуренцията срещу себе си

Георги Тутанов от „Сдружение Азбукари“

Нов подъл ход на Румен Радев, свързан с неговото преизбиране. Президентът се е разбрал с Нинова да бави връщането на мандата и да топка топката още две седмици. Кому е нужно БСП да задържа мандата за съставяне на правителство при положение, че стана ясно на цялата българска общественост, че никой няма да преговаря с БСП и да ги подкрепи ?

Това е нужно на Румен Радев и единствено на него, за да осъществи плана за собственото си преизбиране.

Парламентът чака връщането на мандата, за да гласува датата на президентските избори, след което трябва да се реши дали ще има избори 2 в 1 или не. Нинова се бави, защото уж искала да осигури актуализацията на бюджета на Президента и служебното правителство. С две думи Радев и БСП си правят каквото си искат и разиграват всички.

Трябва да е ясно на българската общественост, че в Конституцията е записано точно и ясно процедурата за провеждане на изборите за президент и вицепрезидент, както и точните срокове за това как те трябва да бъдат проведени.

ЦИК, която Радев си избра и контролира, не пуска официалните документи за президентската надпревара под претекст, че нямат официална дата и по този начин умишлено намалят сроковете за подаване на официалната документация.

Относно официалната документация за регистрирането на кандидатите, в Изборния кодекс ясно е написано, че тя трябва да бъде внесена 32 дни преди началото на изборния ден, тоест колкото повече ЦИК се бави и датата за президентските избори остава неизвестна, толкова повече се намалят шансовете кандидатите, които ще се изправят срещу Радев да входират нужните документи.

С този си ход Радев цели да намали конкуренцията срещу себе си и да постави другите кандидати в затруднение. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448