Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

Избрано 02.09.2020 16:46 Снимка: ДНЕС+

Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

75% от привържениците на демократичния претендент Джо Байдън са притеснени от перспективата Доналд Тръмп да отхвърли резултата от президентските избори в САЩ, ако загуби, показва проучване на Opinium Research за Guardian.

Проучването подчертава опасенията, че президентът няма да приеме резултата през ноември, предизвиквайки конституционна криза. Миналата седмица двама демократи от Конгреса писаха до Пентагона, търсейки уверение, че военните ще осигурят нормален трансфер на власт.

Почти половината от всички американци (47%) казват, че са притеснени от възможността Тръмп да загуби изборите и да откаже да признае поражението си, установи Opinium. Сред избирателите на Байдън тази цифра се покачва до 75%, докато за гласоподавателите на Тръмп тя е 30%.

И обратно, двама на всеки пет (41%) гласоподаватели на Тръмп се притесняват, че Байдън ще загуби, но няма да отстъпи, за разлика от всеки четвърти избирател на Байдън (28%).

Тръмп прекара месеци, разпространявайки дезинформация и атакувайки целостта на процеса на гласуване. През август той заяви: "Единственият начин да загубим тези избори е, ако изборите са фалшифицирани." Изглежда, че той напредва в насърчаването на американците да не вярват на демокрацията си.

Три от всеки петима (60%) гласоподаватели на Тръмп се притесняват, че изборите са фалшифицирани, според социологическото проучване. Повече от половината избиратели на Байдън (53%) споделят същата загриженост.

Президентът нееднократно се опитва да делегитимира гласуването по пощата, което се очаква да нарасне до рекордно високо ниво заради пандемията, изказвайки неоснователни твърдения, че е склонна към нередности. Въпреки липсата на доказателства, тези твърдения изглежда са придобили известна сила.

73% гласоподаватели на Тръмп са притеснени от гласуването по пощата, използвано за извършване на измами, според Opinium, повече от два пъти дела на избирателите на Байдън (36%) със същата тревожност.

Освен това по-голямата част от двата лагера се притесняват от затруднената пощенска услуга, която не може да достави бюлетините за гласуване по пощата навреме и че гласът им няма да бъде отчетен правилно. Повече от една трета от гражданите се притесняват, че няма да могат да гласуват.

Пет щата вече гласуват почти изцяло по пощата и практиката нараства на национално ниво с всеки президентски избор. Очаква се пандемията да ускори тази тенденция, от 20,9% през 2016 г. до 39%, които казват, че гласуват по пощата през 2020 г.

Налице е ярко разделение, което Тръмп очевидно се стреми да използва. Повече от двама на всеки трима (68%) от поддръжниците на президента казват, че възнамеряват да гласуват лично, докато само всеки четвърти (27%) възнамерява да гласува по пощата.

За разлика от тях, повече от половината (56%) от привържениците на Байдън планират да гласуват по пощата, а двама от всеки пет (39%) възнамеряват да гласуват лично. Дисбалансът поражда опасения, че медиите ще прескочат и ще проектират победител въз основа на лични гласовемного преди да бъдат преброени бюлетините за изпращане. Щат като Вирджиния може да изглежда в полза на Тръмп през нощта, но с тенденция към Байдън с течение на деня.

Потенциалният сценарий е обобщен от ежедневния бюлетин на Crooked Media: "Можехме да видим резултатите от изборите през нощта, които преобладаващо се изкривяват към Тръмп, с дневно забавяне, преди всички бюлетини на Байдън да бъдат преброени. Възможно е журналистите да бъдат подготвени, в случай че Тръмп се опита да претендира за победа въз основа на непълни данни. "

Проучването на Opinium Research потвърждава, че много хора са готови да се откажат от традицията победителят да бъде обявен в ранните часове на сутринта след изборния ден.

Само 36% от американците казват, че очакват да разберат резултата на следващия ден, като 23% очакват да разберат през следващата седмица, а 17% посочват и по-късно през ноември. Оспорваните избори през 2000 г. между Джордж Буш и Ал Гор предизвикаха епична правна битка, която не беше уредена от върховния съд до 12 декември.

Opinium изследва възрастни американци между 21 и 25 август, след Демократичната национална конвенция, но преди Републиканската. Проучването е проведено онлайн и е претеглено, за да представи възрастното население на САЩ според демографски данни, образование и поведение в миналото при гласуване.

То установи, че Байдън води Тръмп с 15 точки - 56% до 41% - сред тези, които са регистрирани да гласуват и посочват, че със сигурност ще го направят. В щатите Уисконсин и Флорида, Байдън се радва на преднина от 14 точки (56% срещу 42%) и седем точки нагоре (53% срещу 46%).

Байдън има голямо предимство пред Тръмп по въпросите на здравеопазването и расовите отношения, но изостава от президента в икономиката (42% за Тръмп срещу 39% за Байдън). Това остава една от големите надежди на кампанията на Тръмп, като се има предвид значението на икономиката при изминалите избори; Тръмп настоява за бизнес и училища да се отворят отново въпреки упоритостта на Covid-19.

Изборът на Байдън, сенатор Камала Харис да бъде негов партньор също повишава репутацията му. Американците са по-уверени, че Харис би била готова да поеме президентския пост, ако възникне ситуация (52%), отколкото сегашният вицепрезидент Майк Пенс (47%).

Констатациите на Opinium Research идват на фона на нарастващата загриженост, че Тръмп, който рутинно е премествал границите и е нарушавал нормите, дори произнасяйки речта си за приемане на републиканската национална конвенция в Белия дом, е решен да си запази властта независимо от резултатите от изборите.

Миналата седмица Washington Post съобщи, че конгресмените от Демократическата партия Елиса Слоткин от Мичиган и Майки Шерил от Ню Джърси са писали до генерал Марк Мили, председател на обединените началници на щабовете, и на министъра на отбраната Марк Еспър, отбелязвайки задълженията на военните да изпълняват заповедите на законно избраният главнокомандващ.

"Такъв въпрос би бил немислими по всяко време в историята на нацията извън гражданската война", отбелязва Washington Post. "Попитаха Мили дали е наясно, че Единният кодекс на военното правосъдие "криминализира бунт и въстание" и дали разбира, че по закон е длъжен да следва законните заповеди само на законно избрания президент..."/news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448