Пропагандата е опасна за вашето здраве

Избрано 11.05.2023 10:01 Снимка: ДНЕС+

Пропагандата е опасна за вашето здраве

Пропагандата се основава на ненавистта. Експлоатира предразсъдиците. Пропагандата работи с най-прости, примитивни методи. Използва емоциите, защото задачата на пропагандата е да отстрани рационалното мислене; всеки човек разполага с възможността да анализира, опирайки се на разумното преценяване на фактите. За да мислиш критично е нужно да се абстрахираш от емоциите.

Задействането на чувствата е прекият път за зануляване на разумния подход. За жалост, или за щастие, човек е емоционален. За нуждите на пропагандата най-лесно е да се задействат страховете ни, да ни се внуши идеята за общ враг, което пак е форма на страх – врагът ще дойде и ще ни отнеме живота, благата, близките.

Колко бързо може да бъде създаден образа на врага?! Въпрос на умения на пропагандаторите. Особено в съвременния свят с технологичните възможности за разпространение на информация, почти моментално може да посочите някого и да му създадете образ на враг. Помните, че човек, на когото са задействани емоциите, по-трудно (ако изобщо е в състояние) вижда реалностите, нали?

Достатъчно е да добавите цветисти описания на врага, да го обрисувате като част от някаква хипотетична общност, която предизвиква чувство на отвращение и сте свършили работата. Започнете да говорите, че „той е като тях“ или „всички са маскари“ (кои са тези „тях“, кои са „всички“?) и ще сте на крачка от успешното превръщане на когото и да е (или на което и да е събитие) в ненавистен. Остава само да се запасите с търпение, за да повтаряте пропагандните си тези. Вероятно пакет пуканки ще са достатъчни, за да видите резултата от действията си.

Но преди да ползвате пропагандата, помнете, че трябва да знаете отговора на въпроса защо прибягвате до нея. Трябва да сте наясно с последиците от пропагандираните идеи – не всеки е в състояние да предвиди реакциите на хаотични системи от втори тип, каквито на практика представлява всеки един хомо сапиенс. А най-важното, което трябва да се помни, когато се ползва пропаганда, е, че и другите могат да сторят същото и мишената на очерняне, т.е. образът на врага, може да бъде отреден за пропгандистите.

С методите на пропагандата би могло да се печелят съюзници за постигането на благородни цели. Жалко е, че сме се научили да я използваме само в негативния ѝ вариант.

Златко Станоев


* Пропаганда като термин започва да се ползва през XVII век. На латински propagare има неутрален смисъл и означава просто "разпространение". Негативната конотация на термина се затвърждава в началото на ХХ век и най-вече в годините на Първата световна война.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364