Проф. Фотев: Радев е жаден за власт, а русофилството е вреден политически феномен

Избрано 09.05.2022 09:45 Снимка: ДНЕС+

Проф. Фотев: Радев е жаден за власт, а русофилството е вреден политически феномен

„Радев е много жаден за власт. Конституцията му е определила функциите и задачите, но той иска да командва изпълнителната власт. Радев не е никакъв обединител на нацията. От юмрука, който вдигна до ден-днешен, той продължава да всява разкол в обществото. Неговото поведение е срещу националния интерес”.

Това заяви в интервю за БГНЕС социологът проф. Георги Фотев, бивш министър на науката и образованието в първия демократичен кабинет на България от декември 1990 до ноември 1991 г.

Проф. Фотев предупреждава, че не трябва да се подценява поведението и действията на президента Румен Радев, особено в тази сложна геополитическа ситуация, когато в близост до нас се води кръвопролитната война на Путин срещу Украйна, а страната ни е изложена на газов шантаж. Според него поведението на Радев по тези две важни кризи по-скоро може да бъде оприличено на „много неприятни византийски номера отвъд своето време“.

„Подобен тип политика е абсолютно неприемлива. Вицепремиерът Асен Василев дори я нарече позорна. Радев трябва да осъзнае къде се намира и че е държавен глава“, каза проф. Фотев и добави: „Липса на достойнство и доблест. Радев като генерал най-добре може да разбере какво се случва в Украйна. Той не разбира ли или е в плен? Това не може да продължава така. Народът се събужда и ще се събуди, ще си вземе поука. Българите не са глупави и не са гламави, те виждат какво се случва между Русия и Украйна“.

Една от причините за подобен тип политика той вижда в стремежа на Радев да контролира цялата власт, което се наблюдава през последната една година – от сформирането на първото служебно правителство, което вместо да се занимава с основната си задача - да подготви изборите, надхвърли многократно своите пълномощия, стигайки до там, че дори актуализира бюджета и нарушаваше Конституцията с назначенията на неподходящи хора за министри.

Русофилството е вреден политически феномен, защото той поставя интересите на една чужда държава над тези на твоята собствена страна, добави той.  Членството в НАТО и ЕС трябва да ни изпълва с гордост, защото това е реализация на въжделенията на всички значими фигури от българското Възраждане.

Проф. Фотев отбеляза, че след края на Втората световна война в Европа се е променило отношението към убийствата и войната. Това превръща войната на Путин в Украйна в особено абсурдна, неприемлива и неоправдана.

„Тази война, която води Путинова Русия срещу Украйна, е вероломна. Не мога да си отговоря на въпроса как някои хора могат да останат безразлични или да намерят оправдание на тези жестокости и разрушения. Какъв е този брат, който нахлува, разрушава и убива. Това е непоносимо. Беше много прав украинският външен министър Кулеба, когато каза директно на българския президент, че това не е братоубийствена война“, заяви социологът.

Проф. Фотев определи като „недостойна“ позицията на министъра на туризма Христо Проданов, който неотдавна заяви, че украинските бежанци могат да останат в българските хотели до края на май.

„Правилният въпрос е защо още не му е поискана оставката. Такъв човек не може да бъде министър. Той обижда разума на обществото. Нашият проблем е, че търпим открити проповедници на агресията, войната и защитници на мракобесието. Това е безотговорност към младите поколения“, заяви социологът. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648