Проф. Белева: Очаква ни дълбока криза с продължителна рецесия

Избрано 15.06.2020 13:54 Снимка: ДНЕС+

Проф. Белева: Очаква ни дълбока криза с продължителна рецесия

Икономистите все повече преосмислят първоначалните си виждания за един по-кратък период на шок и парализа в икономиката. Все повече се обединяват около мнението, че това ще бъде дълбока криза с продължителна рецесия на възстановяване. Това коментира в интервю за БГНЕС проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН.

„От 1870 година насам няма икономическа криза, която да е предизвикана от пандемия. От тази гледна точка, казвам го не случайно, че всякакви аналози с предходни кризи и цикли в развитието на световното стопанство нямат основание“, обясни професорът.

За Искра Белева кризата с коронавируса няма аналог по няколко причини. „Това е криза, в която нищо не е сигурно и нищо не се знае. Тя е многопластова, не знаем кога ще намерим лечението и как можем да се спасим“, коментира тя.

Ученият смята, че България не може да бъде готова за предизвикателствата, които я очакват след рестарта на икономиката, защото не се знаят много неща.

„Мога да кажа, че сега сме много по подготвени отколкото преди три месеца за самата болест, за нейните въздействия. По-подготвени сме какво може – дали да затваряме икономическата активност или да използваме стимулиращи фактори. Мисля,че сме по-подготвени и по управлението на самия кризисен период“, отбелязва Белева.

За България е хубаво, че има възстановителен план и фондът за възстановяване на Европейската комисия, която макар и с известно забавяне в реакциите си реагира много добре с отпуснатите на страните-членки 750 млрд. евро под формата на безлихвени заеми или грантове.

„Мисля си че тук ключовата дума е нова стратегия, преосмисляне на стратегиите на развитието. И ЕС го прави точно с тези възстановителни програми да стимулират държавите към зелената икономика, към новата технологична революция. Т.е ние вървим към една нова Европа, която изисква преструктуриране на икономиките.

Пандемията трябва да бъде важна задача за управляващите да преразгледат стратегиите за развитие и да премислят какво искаме от нашата икономика – дали да бъде страната на селското стопанство, транспорта, туризма. Същевременно да има високо развити производства, високотехнологични сектори.

На въпрос дали пандемията дава шанс на държавата отново да се върне с по-голямо участие в икономиката, проф. Искра Белева посочва, че никъде високо развитите държави не оставят всичко на стихията на пазара. „Държавата активно участва и е хубаво, но въпросът е къде и как участва и доколко прозрачно е това участие“, каза тя и добави, че е „добре държавата да инвестира в стратегически сектори“./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448