Проф. Димитър Иванов: Отиваме към икономическа и социална криза

България 12.06.2020 20:07 Снимка: ДНЕС+

Проф. Димитър Иванов: Отиваме към икономическа и социална криза

Банковият кредит няма да ни извади от икономическата криза, смята макроикономистът проф. Димитър Иванов пред БНР.

"Ликвидността, която беше излята, отиде във финансовия сектор и в банките и не е способна да стимулира основните болести, причинени от коронавирусната криза - потреблението и инвестициите. Банковият кредит не е способен да ни извади от икономическата криза. При втора вълна на епидемията световната икономическа активност ще спадне с близо 8%", коментира проф. Димитър Иванов.

Според него отиваме към една доста сериозна икономическа и социална криза. "Тя ще смени много аспекти на света, в който живеем. Ще има въздействие върху глобалната икономика, геополитика, общества", смята макроикономистът.

Според него България игнорира три основни промени пред икономиката:

Досега бяхме в процес на глобализация. Страната ни не взима предвид това, че през последните 30 години българската икономическа структура се превърна в икономика на услугите и тъкмо този сектор е най-ударен от кризата. И на трето място игнорира изключителното влияне на кризата върху задлъжнялостта на домакинския и фирмения сектор, каза проф. Иванов.

Според него слабостите на временните икономически мерки са, че: "Не се отиде към директни мерки към подпомагане на фирми и домакинства. Другият голям проблем е, че имаме все още пакет от временни мерки, а нямаме комплексна програма".

"Кризата удари изключително много банковия сектор в световен мащаб", категоричен е проф. Иванов.

България през юли може и да бъде приета в ERM II, но това не означава, че сме отговорили на всички критерии./БНР

Професорът предупреди, че бързото влизане в Европейския банков съюз може да ни изправи пред необходимостта да спасяваме други банки. В процеса на кризата не работи фискалният съюз на Европа. Еврозоната има всички политически и икономически проблеми на своята архитектура и ние продължаваме да чукаме на вратата на една къща, която е в процес на сериозен вътрешен ремонт, допълни проф. Иванов.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448