Политикът Лейля Гювен влиза в затвор за 22 години по обвинения в тероризъм

Избрано 21.12.2020 17:31 Снимка: ДНЕС+

Политикът Лейля Гювен влиза в затвор за 22 години по обвинения в тероризъм

Бившата кюрдска депутатка Лейля Гювен бе осъдена днес от съд в Диарбекир /Югоизточна Турция/ на 22 години и три месеца затвор по обвинения, свързани с тероризъм, предаде АФП.

56-годишната Гювен, чийто депутатски мандат бе отнет през юни с гласуване в парламента, бе призната за виновна за "принадлежност към терористична групировка", с което се визира Кюрдската работническа партия /ПКК/, както и за пропаганда в полза на тази организация, според мотивите за съдебното решение.

Издадена е заповед за арест на Гювен, която бе съдена на свобода. Тя възнамерява да обжалва присъдата, каза пред АФП нейният адвокат. Гювен не е присъствала на днешното съдебно заседание.

Тя е съпредседателка на "Конгрес на демократичното общество" - организация, която турските власти обвиняват във връзки с ПКК.
Кюрдската работническа партия /ПКК/ се разглежда като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ, пише БТА.

Тази присъда е конкретен пример за прилагането на враждебно право спрямо кюрдите, заяви Ебру Гювен, депутатка и говорителка на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/. Гювен бе депутатка от същата партия преди да бъде лишена от депутатски мандат.

Турският парламент гласува за прекратяване на депутатския мандат на Гювен през юни след потвърждаване на предишна присъда затвор за нея заради "принадлежност към въоръжена терористична организация".
Гювен, която по онова време бе депутатка от ДПН, бе арестувана през януари 2018 г., след като бе критикувала турска военна операция в населения предимно с кюрди анклав Африн в Северна Сирия.

Гювен започна гладна стачка в затвора през ноември 2018 г. в знак на протест срещу условията, при които се намира в затвора лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан.

Гладната стачка, която бе последвана от хиляди затворници, приключи в края на май 2019 г.

Гювен се възползва от условно освобождаване през януари 2019 г. до изтичане на срока на присъдата й.

Турските власти обвиняват ДПН, че е "политическа витрина" на ПКК. Партията отхвърля това обвинение и твърди, че е жертва на репресия заради яростното й противопоставяне на турския президент./БТА

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066