Политически упражнения върху авариралата тръба във Варненското езеро

Избрано 31.05.2020 17:25 Снимка: ДНЕС+

Политически упражнения върху авариралата тръба във Варненското езеро

Дали остана политическа партия, която да не е упражнила неграмотието си, за сметка на " Тръбата"?

Едва ли...

Министърът на МОСВ обвини община Варна, като всъщност неговото ведомство е избрало изпълнител на проекта за тръбопровода, и договорите най-вероятно прашлясват нейде из министерството.

Леви, десни, напредничави, назадничави, всякакви изказаха мнения, кое от кое по-политическо и нито едно компетентно.

Ето малко факти :

  • Във Варненското езеро се вливат няколко малки и две по-големи реки - река Девня и река Провадийска, които до корекцията на река Провадийска през 1945 г. са се вливали на едно място - в западната част на Белославското езеро. Освен тях в езерото се вливат Игнатиевската река от Франгенското плато, Константиновската река, както и Пейнерджикския дол откъм Звездица.
  • Езерото е разположено на 3 общини - Девня, Белослав и община Варна.

Хронологията е ясна - два дни след новината за аварията на тръбопровода, намериха измряла риба.

Тя бе открита на метри от Кораборемонтен завод “ТЕРЕМ–КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ – ВАРНА” и на стотина метра от ТЕЦ.

Тръбата е запушена, но отпадните води се отвеждат до пречиствателната станция и от там чрез аварийния тръбопровод, пак се изливат в езерото.

  • Друг факт - рибата е намерена умряла там, където фекалиите не стигат. Обратно е течението на езерото. На километри от дефектиралата тръба.
  • Предвид, че на езерото има промишлени заводи, а един от тях е химически, как решиха някои хора, че рибата е умряла заради органичното замърсяване от авариралата тръба?

И защо не продължава да измира рибата, а умря еднократно?

Областният управител стартира процедура и разпореди на всички общини да направят обследване и в срок от една седмица да посочат всички потенциални замърсители. Срокът за изготвянето на тези доклади, почти изтече...

Три въпроса:

Защо МОСВ и РИОСВ досега мълчаха? Не са ли РИОСВ тези, които от години ни обясняват на аспаруховци, как нищо не ни обгазява, а то мирише като в Ада в целия квартал?

Втори въпрос: Защо не се провери, когато на частния кей на братя Бобокови (същите, дето внесоха незаконния боклук в България), се товарят жито и царевица? При какви хигиенни норми се прави това? Колко е законно, толкова близо до населено място, да се товарят житни култури, които изхвърлят прахови частици и облаци от тях идват право в Аспарухово? От гниенето на житните култури, се носи ужасна миризма, освен облак от фини прахови частици.

Същите тези хора, в момента са арестувани. Да, ама ако не ги бяха хванали, щяхме да сме сметището на Европа.

Трети въпрос: Не са ли РИОСВ институцията, която по презумпция трябва да уведоми гражданите за състоянието на водата? Защо са глобявали ВиК-Варна, без да напишат и един ред в сводката си за авариралия тръбопровод? Тук въпросът е реторичен. Също както и с боклука – ако ни хванат, сочим другите.

Да, ама не съвсем!

И Емил Димитров няма нищо против това.. На него община Варна му е виновна, че хем не си гледат работата, хем са обект на разследване (не ми казвайте, че министър не знае какво прави зам.-министър).

Имам новина за него - в морето можеш и да не влезеш, ама не можеш да спреш да дишаш!

Очакваме докладите от другите две общини, от заводите, които имат излаз към езерото. Или са в близост.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.82464
GBP GBP 1 2.15507
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.046
USD USD 1 1.65482