По избора ще ги познаете

Избрано 07.12.2022 13:57 Снимка: ДНЕС+

По избора ще ги познаете

От два дни седнали да разсъждават дали проф. Николай Габровски имал качества за премиер, видите ли. Наредили се по тв студиата разни коментатори, „независими” анализатори и прочее, да бистрят трябва ли да получи кандидатурата на ГЕРБ тяхната неоценима подкрепа.

Едните казват – малко е странно толкова успял в професията си лекар да има подобни политически амбиции. Миришело на гнило. Другите пригласят – ами какво ще стане с горките пациенти, които професорът оставя на произвола на съдбата? Трети са по-нагли: Фамилията на Габровски е прекалено червена, не можело да е на този пост. Първо, това категорично не е вярно, а второ – е цинизъм подобни упреци да излизат от устата на колаборирали се с тъмночервени партньори елементи, трето – отправящият обвиненията, е бил маша (в ролята на прокурор) в ръцете на БКП по време на Възродителния процес.

Уж невинно и добронамерено, на стената на депутатка от ДБ, се развихрила дискусия кой бил този проф. Габровски, защо искал да става премиер, какво правил в ГЕРБ, какво му било миналото. Самата дискусия, повече приличаща на Народен съд, е предизвикана от същата дУпетатка, която написала пост, в който също се вайка за пациентите, които ще бъдат изоставени. И отдолу се разразила една истинска словесна вакханалия, целяща да излъчи победител измежду оплюващите професора. А конкуренцията безспорно е жестока и равностойна – плюнките са хиляди, екскрементите – повече. Вадят се компромати – взимал бил пари за операция, твърди някакъв, препубликувайки чужд пост с подобно обвинение. Доказателства – никакви, разбира се, само клевети. Но пък как само са подети и разпръскани със зашеметяваща скорост в социалните мрежи. И след месец, два, повторени стотици, хиляди пъти, бъдете сигурни, че вече ще са факти.

Включи се, разбира се, и отдавна изпълняващият ролята на лайномет, един уж разследващ сайт, който въобще не си играе на дребно, а изплю най-гнусното твърдение, бомбардирайки наивните му читатели. Проф. Габровски бил „съдружник с дружество, в собствеността на което се проследяват акционери, свързани с ТИМ”. Нарочно цитирам дословно тази словесна полюция, която освен, че е лишена от смисъл, е абсолютно невярна в това, което се опитва да каже.  За какво всъщност става въпрос. През 2007г. Габровски създава здравен сайт, в който малко по-късно компания инвестира, като придобива 2/3 от него. Но 5 години по-късно, въпросната компания, бива купена от фирма, за която има слухове, че е близка до ТИМ. Това е!

Хайде, обяснете ми как от това следва, че проф. Габровски е свързан с ТИМ, че е ТИМ-аджия, както вече си позволяват да разнасят най-жалките тролове, че дори е имал представа за някаква предполагаема връзка между втората фирма, купила първата, която е придобила по-голямата част от сайта му? Да не говорим, че дори възможната връзка между втората фирма и ТИМ, е недоказан слух.

Тази гнусна партенка си плаче за съд, което впрочем важи за повече от твърденията, които от доста време разхвърлят в публичното пространство въпросните „разследващи”, и които касаят различни фирми, политици, общественици. Сайт за мокри поръчки, така можем да квалифицираме въпросните.

Та седнали сульо и пульо, довчера защитаващи избирането на никому неизвестния Кирил Петков, пръкнал от нищото, за премиер, да се кумят и вайкат как точно „някакъв” лекар, нямащ опит в политиката, искал да ни става премиер. И дали имал моралното право, и дали щял да остане верен на принципите си, и дали въобще има такива...

Нека ги успокоим. Професор Николай Габровски е един от най-прочутите неврохирурзи у нас. Потомствен лекар, трето поколение. Баща му Стефан Габровски е доайенът на неврохирургията в България. Николай Габровски е заместник-директор на най-голямата болница за спешна помощ у нас по медицинската част „Пирогов”. Той има доблестта да подаде оставка по време на първия служебен кабинет, несъгласен с министерството на здравеопазването, което сменя ръководството на болницата, като открито застава в защита на професор Асен Балтов, наричайки уволнението му политическо.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на болница „Пирогов” е от 1997 година. От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 е „Доцент” по неврохирургия. През 2010 е избран за Заместник председател на Българско дружество по неврохирургия През 2011 година е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов”. От началото на 2011 година е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването. През януари 2012 проф. е поканен за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) – координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. През 2014 година е избран за „Професор” по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на университетска болница „Пирогов”, през 2015 година е избран за член на Управителния съвет на Български лекарски съюз, от юни 2018 до септември 2021 е заместник-председател на съсловната организация, от 03.2017 до 07.2021 година е заместник-директор по лечебната дейност на университетска болница „Н.И. Пирогов”, през 2018 година е избран за председател на Българското дружество по неврохирургия, а през 2022 е преизбран за втори мандат на тази позиция. През ноември 2021 е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН), а през октомври 2022, Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (European Association of Neurosurgical societies – EANS), създава работна група за Нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията (Emerging tehcnologies and innovations in neurosurgery – ETIN) и за неин ПРЪВ председател е избран именно проф. Николай Габровски.

Това е съвсем накратко. За хилядите пациенти, на които е помогнал професорът, няма да ни стигне една статия, и десет няма да са ни достатъчни, за да разкажем историите им.

Но пак ще има хора, които ще скочат, заявявайки: Но това не означава, че ще е добър управник, той няма политически опит. Добре, добре, съгласни сме. Но помните ли какви бяха аргументите ви (да, вашите!), когато Кирил Петков се появи на политическата сцена. Забравили сте? Ще ви припомня. „Трябват ни свежи лице, необременени от политиката, хора, успели в професията си, млади, усмихнати, амбициозни. Не отговаря ли и проф. Габровски на всичко изброено, та и повече?

И понеже стана дума вече за Петков, наистина ли вие, подкрепили него, имате лице да заставате и да питате дали проф. Габровски е подходящ? Не просто да питате, да се съмнявате в това... Същите вие, които подкрепихте и наложихте един абсолютен дилетант и измамник като Петков.

Май забравихте как той стъпи на политическа ни сцена и как за отрицателно време същите вие му изградихте един измислен образ. А в действителност: мигновено последва безскрупулната му лъжа относно канадското му гражданство, след това дойде ред на лъжата му, че лично е организирал и платил акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров, което беше категорично опровергано от вдовицата на Петров. Последва историята, според която уж самата Опра Уинфри била почитателка на пробиотика на Петков, след това Петков и Василев се опитаха буквално да откраднат „Екогласност”, после имаше срещи между Петков и представители на превозвачите, на които срещи той се държа безцеремонно, а накрая се опита да изопачи случващото се, лъжейки, но се оказа, че има записи, които доказват думите на отсрещната страна. И т.н., и т.н. Разни режисирани клипчета, хиляди лъжи от трибуната на НС, опити за дискредитиране на политически опоненти и прочее, и прочее.

И сега вие, неуважаеми, сте седнали да се вайкате как можело един лекар да поеме управлението на държавата. Сериозно ли? Или искате просто да кажете, че за разлика от Кирил Петков, проф. Николай Габровски е известен с честността и думата си, поради което няма да успее да се впише в рамката, зададена от Петков?

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648