Петков НЕ покани папата в България и НЕ получи обещание за визита

Избрано 24.05.2022 09:00 Снимка: ДНЕС+

Петков НЕ покани папата в България и НЕ получи обещание за визита

Въпреки заявката, че сега отношенията със Скопие са по-топли отпреди – Борисов и Заев един след друг влязоха при Франциск. Ковачевски взе на Петков 24 май

24 май 2018 срещу 23 май 2022. Двама български премиери проведоха срещи с папа Франциск, оставиха дарове и размениха думи. Tribune.bg ви предлага кратко сравнение между двете визити във Ватикана.

ОБЕЩАНИЯ

Колко и какво са си говорили Кирил Петков и главата на римокатолическата църква е много спорно. Според София срещата продължила дълго, а сред темите са били дори антикорупцията и борбата със злото. Според Ватикана срещата е била по стриктен протокол 20 минути, а тема Корупция не се споменава, нито някакъв конкретен акцент след разговора, различен от това, че утре е 24 май.

Петков при ФранцискПетков при Франциск
Петков при ФранцискПетков при Франциск

Когато Бойко Борисов говори с папа Франциск през 2018 г., бившият премиер  връчи официална покана на папата за посещение в България. И получи обещание за визита, което изпълни още на следващата година.

ПОДАРЪЦИ

Размяната на подаръци е задължителна част от етикета при официални визити.

Кирил Петков избра да се отчете с Чипровски килим и рождественска ясла от вълна. В замяна получи серия дарове, включително копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Светият отец е дарил също плакет от Понтификата.

Подаръците на Бойко Борисов за главата на Римокатолическата църква през 2018 бяха картина, изобразяваща покровителя на българския народ св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък. Дарът на Папа Франциск тогава беше плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти./tribune.bg

Борисов при ФранцискБорисов при Франциск
Борисов при ФранцискБорисов при Франциск
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648