Няма драма

Избрано 02.09.2021 09:50 Снимка: ДНЕС+

Няма драма

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Есента чука на вратата, но не с хубави стихове и пасторални картини, а с много сериозни проблеми, но явно не така мислят болшинството политици.

Преди броени дни служебният министър здравеопазването Стойчо Кацаров заяви, че „Няма драма в ситуацията, пандемията е под контрол”. Информацията сочи друго. Някои болници в област Благоевград няма достатъчно количества ремдесивир за лечение на заразени с COVID-19. Лекарите там твърдят, че количествата, които получават, не са достатъчни за качествено лечение на пациентите. Оказва се, че заявените от тях дози, които трябва да осигури Министерство на здравеопазването, не са им осигурени. Сигнали за липсващ ремдесивир и непълно изпълнение на заявките за доставка подават и други болници в страната. Около 7500 флакона е бил запасът от медикамента в страната преди две седмици, като според лекари това количество е достатъчно за лечението на около 1000 души, но само за въпросните 14 дни пациентите с коронавирус в болниците се увеличиха почти двойно и към 31.08 са били 3594. А в същото време правителството бави поръчката на допълнителни дози от медикамента.

Статистиката също има друго мнение по въпроса дали „няма драма”. Новите случаи на коронавирус у нас към 31.08 са 2090 (най-голям брой от 20 април 2021 г.). Потвърдените активни случаи се увеличават до 29 754 (най-голям брой от 18 май 2021 г.). В болница се лекуват 3594 души (най-много от 25 май 2021 г.), като 301 от тях са в интензивно отделение (най-много от 3 юни 2021 г.).  Като излекувани са отчетени 739 души, починали са 109 (най-много от 10 май 2021 г.).

На 31.08 Кацаров беше и в парламентарната комисия по здравеопазване. На един от въпросите, който гласеше какво се случва с мерките по Националния план за превенция на пандемията от Ковид, той каза, че за голямо негово съжаление било в неговите правомощия да активира мерките. Да, добре прочетохте - за негово съжаление! След което допълни, че засега не виждал необходимост от някакви кой знае какви мерки. Учителите, учениците, родителите нищо не знаят. Бизнесът – и той. В неведение са всички, но „няма драма”. България е и на дъното в Европа по ваксинации. „Няма драма”...

„Ние наблюдаваме много внимателно миграционния натиск, който не е свързан само с България“. Това пък са думи на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, изречени по време на парламентарния контрол преди седмица, с които Рашков отговори на въпрос на депутат относно увеличаващия се брой на нелегалните имигранти, влизащи на територията на България. „Наблюденията” му сочат и шесткратно увеличение на мигрантския натиск в сравнение с миналата година, както и, че има много дупки в оградата на границата с Турция.

Рашков каза и: „В местата за настаняване на бежанци са 953 лица при капацитет от 1260 места, което означава 76% запълване. Имаме готовност да отворим още два обекта, но към този момент не се предвижда изграждането на нови центрове.”

„Ние наблюдаваме”, но явно наблюденията не са отчели, че само до август „Гранична полиция” е заловила над 1200 нелегални мигранти при опити да преминат границите на страната ни, а в трите лагера - Любимец, Пъстрогор и Бусманци, които са с капацитет по 350 места, са настанени почти двойно повече.

В другите сектори положението не е по-розово – цената за електроенергия на родния бизнес е два пъти над средната за миналата година, експерти отчитат рекордно поскъпване на горивата, което респективно означава, че ще има и увеличение в цените на храните.

За капак, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще задържи мандата в продължение на две седмици, до 10-15 септември, ако на разговорите с останали партии не бъде постигнато съгласие за кабинет. Целта на това забавяне, според Нинова, е да бъде приета актуализацията на бюджета от Народното събрание. Истината е, че със забавянето на мандата се забавят шансовете да приключи парламентарната одисея, която единствено удължава агонията, в която се намираме.

От страна на ДБ дори се появиха гласове, че третият мандат може да се държи до 22 октомври и така президентът няма да може да разпусне НС. Според техен депутат: „Служебното правителство ще остане, ще предложи бюджет за 2022 година. Могат да се разгледат законопроектите за реформа в съдебната система и което мине – мине. Изборите за президент ще се проведат, а след 22 януари новоизбраният президент ще разпусне Народното събрание и ще отидем на избори през март.”

Така е, което мине – мине. Който оцелее – оцелее, който не – здраве да е. Няма драма!

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва „Религията в Европа“, направление „Ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448