Нобелов лауреат: Коронавирусът може да засили неравенството

Избрано 16.06.2020 15:40 Снимка: ДНЕС+

Нобелов лауреат: Коронавирусът може да засили неравенството

Епидемията от коронавирус разкри съществуващите неравенства и без реформи те само ще се задълбочат, заяви за АФП носителят на Нобелова награда за икономика Ангъс Дийтън.

Професорът от университета в Принстън призова за промени в системата на здравеопазването в САЩ и дейността на големите технологични компании в страната.

Наблюденията са показали, че хората с добро образование почти не са спирали да работят по време на пандемията, докато хората с по-нисък образователен ценз често рискуват живота си заради COVID-19 или са подложени на по-голям риск да загубят работата си.

В САЩ се е повишила смъртността сред хората с по-ниско образование и е намаляла за тези с висше. Освен това „смъртността от COVID-19 е много по-висока за афроамериканците, отколкото за белите“, каза икономистът.

Дийтън, който спечели Нобеловата награда през 2015 г., разглежда проблемите на бедността и здравето като ключова област за промяна.

Той изрази надежда, че огнището на зараза най-накрая ще наложи извършването на реформа в здравеопазването в САЩ, тъй като „хората ще разберат, че така просто повече не може“.

Когато хората загубиха работата си, те загубиха и медицинските си застраховки и в момента има огромен брой хора, лекувани от COVID-19, които ще получат големи сметки за медицински услуги.

Дийтън предлага съществуващата в момента здравна система в САЩ да бъде заменена с мерки, включващи френски, канадски, немски, холандски и швейцарски модели на здравеопазване.

Онова, което се наблюдава в момента, е прехвърлянето на пари от обикновените хора към едни много по-заможни граждани.

Глобалната епидемия парализира много икономики, въпреки че държавната помощ в Съединените щати е насочена към намаляване на безработицата до все още високите 13,3 %. Ученият изрази опасения, че безработицата ще продължи много дълго, а това ще засили дела на капитала спрямо БВП.

Съществува реалният шанс големите технологични фирми да просперират, докато много други фирми фалират.

Като цяло, наблюденията и анализите показват, че неравенството ще се задълбочава./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448