„Никога с ДПС!“. Ако този принцип не става, протестърите имат и друг

Избрано 23.07.2021 17:24 Снимка: ДНЕС+

„Никога с ДПС!“. Ако този принцип не става, протестърите имат и друг

Някой някъде написа, че с пазарлъците за новата власт стартира сезонът на голямото сваляне на маските. Вярно е наполовина. Стартира и голямото разсейване на най-моралната, активна, будна, интелигентна и безкомпромисна в отстояването на висшите принципи общност – привържениците на „Демократична България“.

„Никога с ДПС!“. Ако този принцип не става, протестърите имат и друг

Разсейва се не само тя, а и всички апологети на „промяната“. Но привържениците на „Демократична България“ заслужават специално внимание, защото живеят с непоколебимото усещане, че са земното отражение на извечната святост. Те са винаги първите вестители и съдници в социалните мрежи на всяка непорочност. Непримирими, борбени, всеотдайни, възмутени и жертвоготовни, дават и най-милото за да изкоренят „паралелната държава“.

Денем и нощем защитават законността, громят задкулисието, събират в шепи изтичащата от България демокрация. Мемета, колажи, статуси, вицове, цитати, понякога и истински плакати – не пестят сили и средства във великата борба за „нормалност“. С една особеност обаче. Влезе ли и ДБ в паралелната държава, настава мълчание. Разсейват се, снижават, подминават. Не питат, не ровят, не притискат. Няма торбички Билла, прелитащите с мъдри мисли кодзили изчезват, статуси на „прогонени от мафията“ емигранти се изпаряват, няма молебени за демокрация.  И целият им велик морал се превръща в най-обикновен теснопартиен. Впрочем, разсейването тече вече трети месец:

-  ДПС подкрепя Ива Митева за председател на парламента, застава и зад шефовете на комисиите (след 4 април). Специално Георги Ганев от ДБ оглавява бюджетната комисия благодарение на благословията на ДПС. Въпроси, съмнения, тревоги сред привържениците на ДБ няма. ДПС, ако е наистина е враг на „партиите на промяната“, просто няма да ги подкрепя. Вместо да се терзаят, умните и красивите леят шампанско, понеже любимата им партия е взела няколко комисии.

-  Липсва реакция и когато единственото решение на парламента след 4 април е да увеличи секциите в чужбина. Дилеми, колебания за договорки, задкулисие? Не. Интересът на ДПС е ясен, тя е монополист на вота в Турция. И на ДБ е ясен – „бори статуквото“.

-  За шеф на НАП е сложен човек, разиграл преди години класическа „бушонна“ схема със своя фирма. Назначението е, меко казано, недопустимо в нормалните държави. Лека-полека става ясно, че не става дума за кадрова грешка, а целенасочено действие – разпънат е чадър. Какво правят непримиримите към всеки абсурд привърженици на ДБ? Не просто са ни чули, ни видели, ами и искат служебният финансов министър да стане редовен. Така паралелната държава приютява паралелния морал на ДБ – аплодиран е министърът, разпънал чадъра. Нито думичка по скандала!

-  Служебният министър на икономиката обявява, че държавата ще даде 34 млн. евро на завода на братя Домусчиеви, когато започне да произвежда електромобили с германския партньор. Новината за бизнес проекта е съобщена според добре установените традиции – ден преди изборите. В тъй чувствителният „десен сектор“ няма нито грам безпокойство не е ли всичко това предизборен кьорфишек. А и прозрачно ли ще се харчат толкова много пари от бюджета. Напротив – иска и икономическият министър да стане редовен. А сега да си представим, че управляваше Борисов. Ден преди вота той обявява, че стартира бизнес проект за електромобили, който ще ощастливи с 34 млн. евро. Неземни щяха да са воплите тогава.

-  Служебната власт повсеместно връща кадри от времето на Орешарски или тройната коалиция. Тия дни – във водния холдинг. Умните и красивите отново не забелязват. Няма дране на гърла.

- Ако след 4 април за Ива Митева гласува и БСП, то след 11 юли социалистите не я подкрепят. Избирането ѝ за шеф на парламента става само и единствено благодарение на ДПС. Налице е четворна коалиция. Без ДПС Народното събрание щеше да блокира, ДПС спасява новата власт. Привържениците на „Демократична България“ отново не забелязват. Защо, как, да не би... Липсват и най-елементарните опасения. Я колко по-важни теми има: Пацо Терасата, джипката, Барни Ръбъл... Щом трябва, ще ги дъфчат вечно.

-  Ролята на ДПС в процесите е потвърдена и на другия ден, когато ИТН кани на преговори „всички без ГЕРБ“. Защо и ДПС? „За да е демократично“, обяснява Филип Станев. Така ДПС вече е припозната като гарант на демокрацията. Кодзили, модзили отново са разсеяни.

- През целия четвъртък, след като ИТН включи в преговорите и ДПС, от ДБ нямаше нито една отрицателна официална реакция. Хвалят се с комисията „Росенец“. ДПС явно много се е изплашило, щом крепи мнозинството.

„Демократична България“ е флагман на „победилата промяна“. Сега след преговорите е възможно е да влезе пряко във властта. И точно затова тъй принципните ѝ привърженици се правят, че не забелязват какво се случва. Те си имат принципи, но ако тези принципи са проблемни, имат и други. След „Никога с ГЕРБ!“ дойде историческият компромис. След „Никога с ДПС!“ следва...

Автор: Искрен Вълчев, glasove.com

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448