Избрано 12.05.2024 17:23 Снимка: ДНЕС+
Не може и двете да се продават за „конфитюр“, все едно да продават айран за кисело мляко
От Фейсбук профила на Георги Матеев
„Открийте 10-те разлики“
От едната страна виждате продукт, който се раздава като дарение на социално слаби и хора с увреждания, от другата страна виждате произведен в България продукт за търговската мрежа.
И двата продукта се водят по наименование „конфитюр“. Обаче съдържанието е коренно различно. По закон производителите са длъжни да подреждат съдържимото в низходящ ред - най-отпред да са изброени съставките, които се съдържат най-много.
Очевидно, единият конфитюр е съставен от 60% плод и 40% захар. Докато в другия съдържанието на плод е само 35%. Останалите 65 са глюкозо-фруктозен сироп и захар, като глюкозо-фруктозния сироп е преобладаващ - повече дори от самите плодове.
Това е и причината единият конфитюр да съдържа 276 калории за 100 грама, докато другият - 177 или с над 55% повече. Но по-тревожното е друго, освен че е много по-калоричен заради почти двойно по-малкото плодове, левият конфитюр има и много по-висок гликемичен индекс от десния.
Как е възможно тези два продукта да се продават под едно и също търговско наименование? Това е все едно да продават айран за кисело мляко?
CHF
|
1 | 2.09943 |
GBP
|
1 | 2.22077 |
RON
|
10 | 3.84627 |
TRY
|
100 | 4.02621 |
USD
|
1 | 1.69586 |
Последни новини
- 20:54 Жестоко убийство в София: Жена беше пребита до смърт
- 20:06 Хороскоп за петък, 7 ноември 2025 г.
- 19:35 65-годишна жена нападна мъж в дома му в Ботевград, опита се да го удуши и го ограби
- 19:27 Рестарт на делото за смъртта на Марадона
- 19:19 Археолози разкриват едно от най-значимите духовни средища по Южното Черноморие
- 19:12 Нова Зеландия планира да изпрати в космоса свои сателити
- 19:04 Сам Смит: Направих си липосукция на 13 години, защото бях брутално тормозен заради теглото си
- 18:56 Хванаха рецидивист да се представя с чужд паспорт на летището в София