Над 90 хиляди лева са отпуснати от НФК за скандален проект

Избрано 27.03.2023 16:09 Снимка: ДНЕС+

Над 90 хиляди лева са отпуснати от НФК за скандален проект

От годишния отчет на фонда за 2022 става ясно, че джендър фондацията „Сингъл Степ“ е получила общо 93 248 лева по различни програми

Скандален проект, за който са отпуснати над 90 000 лева от Национален фонд „Култура“, събира недоволството на граждани в социалните мрежи през последните дни.

От годишния отчет на фонда за 2022 става ясно, че джендър фондацията „Сингъл Степ“, която притежава пространството „The Steps“ е получила общо 93 248 лева от НФК. Средствата са разпределени по следния начин:

- 77 046.66 лева по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" (Тук влиза „The Steps“, където се провеждат драг шоутата с травеститите).

- 16201.38 лева по „Социално ангажирани изкуства“ за „Куиър герои“ – международен мултижанров проект, в който илюстрации на известни исторически ЛГБ личности се реализират като стрийт арт намеси и реклами в градска среда.)

Оставяме на Вас, драги читатели, сами да прецените това ли са ценностите и „арт проявите“, които трябва да насърчава тази културна организация, чиято мисия всъщност е да подкрепя на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура и изкуство в страната и чужбина.

През 2022 година, когато средствата са отпуснати, начело на Министерството на културата са двама министри – Атанас Атанасов от кабинета „Петков“ и Велислав Минеков – от служебното правителство на Радев.

Любопитен факт, е че изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“ от юли 2022 година е д-р Сава Драгунчев, който бе назначен временно на поста от бившия министър на културата Атанас Атанасов.

Драгунчев също така е актьор от трупата на Народния театър. Той беше и сред кандидатите за директор на Народния театър на последния конкурс, спечелен от режисьора Васил Василев.

Поредната „гавра“ с българската култура разбуни духовете в социалните мрежи. Коментарът по този повод на Виктор Димчев– режисьор, фотограф и журналист, в профила му във „Фейсбук“ е красноречив за цялата ситуация:

„Аз се чудя защо приятели от културата чупят пръсти, че няма пари за тях от Националния фонд „Култура“, а те отишли парите да спонсорираме Пиня Ла Путана, което не искате да ви го превеждам от испански, но си личи по картинките.

От Наско и Минеков - толкова.

Ако не ви хареса шоуто с вибратори и камшици – хапнете си насекоми и отидете другата неделя да им пуснете“.    

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993