"Монд": Макрон повдигна воала на присъстващите в Украйна западни служби

Избрано 02.03.2024 08:57 Снимка: ДНЕС+

"Монд": Макрон повдигна воала на присъстващите в Украйна западни служби

Действията на тези подразделения по своята същност са тайни и следователно извън правилата на войната, казва военен експерт

Дни след като френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на войски в Украйна не трябва да се "изключва", съюзниците все още са силно разделени по тази чувствителна тема. След отзвука на коментарите му, в четвъртък Макрон подчерта, че думите му са били "претеглени" и "премерени". Фактът, че в понеделник той не пропусна да уточни, че обсъжданията се отнасят само до изпращането на войски "по официален, обмислен и одобрен начин", също така косвено повдигна завесата над съществуващото присъствие на някои западни служители на украинска земя, пише френският в. "Монд".

От началото на руската инвазия в Украйна в страната присъстват множество държавни служители, свързани със западните разузнавателни служби, често със статут на военни. Дипломатическият персонал под прикритие, съветниците за Украйна и членовете на специалните сили по своята същност играят роля от началото на войната. "Действията на тези служби по своята същност са тайни и следователно извън правото на войната", казва Венсан Крузе, бивш служител на Генерална дирекция "Външна сигурност" (DGSE), който сега е писател и консултант.

Спорът, който Макрон разпали в началото на седмицата, отвори дебата за това, което някои смятат за публична тайна. "Всички съюзнически държави имат присъствие в Украйна. Не става въпрос за бойни части, но има представители на всяка разузнавателна служба например", заяви украински дипломатически източник, пожелал анонимност, за да говори откровено. Те заявиха, че са доволни, че въпросът за засилване на съюзническото военно присъствие в страната им "витае във въздуха" от декември насам. "Ако има доставки на оръжие, трябва да има хора, които физически да дават информация как да се използва оборудването", добавиха те. "Украйна се използва и като полигон за изпитания на ново оборудване. Там се тестват безпилотни самолети. Този вид специалисти са на място, разбира се", казва също той.

Британците бяха най-прозрачни в тази област след изявленията на Еманюел Макрон. "Освен малкия брой хора, които са в страната, за да подкрепят украинските въоръжени сили, нямаме планове за широкомащабно разполагане", заяви, говорител на британския премиер Риши Сунак.

В края на 2022 г. бившият командващ на Кралската морска пехота генерал Робърт Магоуън вече призна в интервю за списанието на морската пехота Globe & Laurel, че 350 военни ще участват между януари и април 2022 г. в специални операции, свързани с "високи нива на политически и военен риск". Тези думи никога не са били опровергавани от Лондон и са в съответствие с дългогодишното присъствие на много британски инструктори в украинските щабове в резултат на сътрудничеството, започнало през 2014 г. след събитията в Крим.

Американците, от своя страна, официално се дистанцираха от изявлението на Еманюел Макрон преди няколко дни. Въпреки това на 25 февруари в. "Ню Йорк Таймс" публикува подробно разследване, което разкри съществуването на дванадесет тайни бази на ЦРУ по границата между Русия и Украйна. Изграждането на тази мрежа от бази е започнало още през 2014 г. Базите са били използвани за подготовка на началото на военните действия в Украйна, а сега се използват, за да помагат на украинците да организират своите "тайни операции на командоси", твърди американското издание, което е посетило една от тях.

Тази контролирана от американското разузнаване операция за прозрачност, е част от маневра за укрепване на позицията на "стратегическа двусмисленост", инициирана от срещата на съюзниците в Париж в понеделник, твърдят няколко източника на в. "Монд".

Въпреки че Съединените щати не са участвали в точното планиране на това, което Макрон ще каже, и може би са били изненадани от изявленията му. Те бяха консултирани предварително и изпратиха свой представител в Париж, защото нарастващият натиск на Москва върху източния фланг на Европа ги тревожи не по-малко от другите участници.

На този фон изявленията на германския канцлер Олаф Шолц в интервю за германската агенция ДПА в понеделник, малко преди закриването на конференцията в Париж, също пораждат въпроси и съмнения. Канцлерът заяви, че изпращането на тези оръжия - ракети "Таурус" - с обсег на действие над 500 километра "би било безотговорно", защото "това, което правят британците и французите в подкрепа на насочването, не може да се направи в Германия", намеквайки за присъствието на двамата съюзници на украинска земя. Твърденията бяха отхвърлени от Лондон, но не и от Париж.

От френска страна мълчаливо се признава само присъствието в Украйна на агенти на DGSE, някои от които идват от служби, специализирани в операции в кризисни зони. Но нито броят, нито мисиите са били предмет на публични съобщения от началото на конфликта. Дори евентуалната смърт на някои от тях засега остава в сферата на правдоподобното отричане.

Присъствието на френски конвенционални сили в Украйна, в униформа или не, например за охрана на посолството, също винаги е било отричано - във Франция тази функция по охрана на дипломатическия комплекс е поверена на жандармерията. Официално френските специални сили, които не са тайни агенти и са под командването на Генералния щаб на въоръжените сили, винаги са спирали на украинската граница, било то за обучение на киевски войници, особено в Полша, или за контрол на доставките на оръжие.

Според "Монд" обаче идеята да се позволи на тези военни инструктори да пресичат украинската граница, може би заедно с други конвенционални части, е в основата на френското мислене по въпроса. Това е представено като много предпазлив вариант, далеч от изпращането на огромен брой войски, и се разглежда преди всичко като средство за поставяне на Русия пред "стратегическа дилема".

Обучението, което французите биха искали да предоставят на украинците, е свързано по-специално с наземната противовъздушна отбрана: обекти, които са особена цел за руснаците. Присъствието на френски войници или на войници от други националности потенциално би направило някои райони на украинската територия безопасни и би ограничило сериозно неограничените цели на Москва. Тази способност би трябвало да се окаже важна и за обявеното пристигане на американски самолети F-16 в Украйна през 2024 г., пише още френското издание.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594