Медиха Хамза: Да си депутат от Варна, означава първо да мислиш за града и хората

Избрано 10.03.2023 14:57 Снимка: ДНЕС+

Медиха Хамза: Да си депутат от Варна, означава първо да мислиш за града и хората

Не трябва да забравяме откъде идваме и кои сме!

ПП и ДБ ни сложиха „на стоп“, а сега обещават „на едро“

– Доцент Хамза, Вие сте кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ/СДС в 3 МИР Варна, какво означава за Вас да си депутат от Варна?

– Казано с две думи – да си народен представител от Варна е огромна отговорност! Отговорност към тези, които са те изпратили в Народното събрание. Работата на народните представители от Варна на първо място трябва да е насочена към защита интересите на района, от който са избрани и хората, които са им гласували доверие. И това трябва да ръководи всичките им действия. Този приоритет трябва да бъде пред партийната дисциплина, пред каквито и да било интереси.

– Казвате го с известна горчивина, нима до сега народните представители от 3 МИР не са правили точно това – да защитават интересите на гражданите на Варна и региона?

– Аз не съм от хората, които градят имидж върху грешките на другите, но ми е болно да слушам празни обещания. Ще дам прост пример. Преди няколко дни, водачът на листата на коалиция ПП-ДБ във Варна, Даниел Лорер заяви, че „Варна може да се превърне в център за качествен целогодишен туризъм“ и обеща, че в следващите няколко години в Северна България ще бъдат инвестирани 25 милиарда лева. Принципно в това няма нищо лошо. Аз също бих гласувала с две ръце да се случи. Но г-н Лорер, обещавайки „на едро“, пропусна да даде обяснение на варненци за действията или бездействията на неговите съпартийци, а и лично негови, в качеството му на министър от правителството на „Промяната“, които през последните 2 години спряха развитието на Варна не само в областта на туризма, а и във всяка друга област.

– Това са сериозни обвинения. Бихте ли уточнили какво имате предвид?

– Това не са обвинения, а факти и наблюдения, за които няма как да си затворим очите. Да се обещава „развитие на туризма“ при положение, че именно правителството на „Промяната“ спря жизненоважни за Варна проекти, без изграждането на които тази цел изглежда само като добро пожелание, не подлежи на квалификация. Спрените проекти за АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“ са причината за замразяване и на проекта за изграждане на Икономическата зона, която е пряко свързана с тях. В същото време от ПП-ДБ обясняват, че „имало как“ да се появи втори мост над езерото. Извинете господа, но без АМ „Черно море“ това няма как да се случи.
Да припомням ли и онези 200 милиона за капиталови разходи, които Варна и областта не получиха от бюджета за 2022 г.? Те бяха поисканите от варненските народни представители от групата на ГЕРБ/СДС, а народните представители от Продължаваме Промяната и Демократична България гласуваха против! Всъщност, защо нито един път не чухме от трибуната на Народното събрание някой, освен депутатите от групата на ГЕРБ/СДС да поиска нещо за Варна и областта или да направи нещо в полза на хората от региона? Какво направиха останалите 10 народни представители от Варна за града ни в последните два Парламента?
Виждате ли защо съм скептична към празните обещания? Защото заради политически игри, партийни интереси или поради нещо друго, като изпратим някого зад депутатската банка не сме сигурни как ще натисне бутона и за кого или какво ще мисли, когато става въпрос за развитието на нашия регион.

– А не се ли притеснявате, че могат да Ви опонират, че като народен представител трябва да мислите за цялата държава, а не само за Варна и региона?

– Човек трябва да може да си подрежда приоритетите. Не трябва да забравяме от къде идваме и кои сме! Разбира се, че когато става въпрос за въпроси от национално значение, като влизането в Еврозоната, енергетиката, Истанбулската конвенция, образованието, войната в Украйна, земеделието и т.н. – трябва да се мисли и действа именно в защита на националните ни интереси, но когато става въпрос за регионална политика и разпределение на бюджетните средства, народните представители от 3 МИР трябва да мислят и да защитават интересите на Варна и региона. Иначе каква е логиката хората да ни гласуват доверие?/Варна новини


Доц. д-р инж. Медиха Хамза е кандидат на СДС преференция 106 за народен представител в коалицията ГЕРБ-СДС номер 2 в бюлетината за 3 МИР-Варна.

Уважаван университетски преподавател с 29 години професионален стаж.
Доктор, доцент по Електрически мрежи и системи. Има четиригодишен опит като заместник-декан на Електротехническия факултет в ТУ-Варна.
Автор на над 70 научни публикации и доклади пред реномирани конференции, както и на учебни ръководства и пособия.

Два мандата е общински съветник в Общинския съвет на Варна; през втория от мандатите е председател на постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“.

Има две деца.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095