Любен Дилов: Специален закон за ограничаване достъпа до сайтове ще срещне голяма съпротива

Избрано 15.02.2024 17:07 Снимка: ДНЕС+

Любен Дилов: Специален закон за ограничаване достъпа до сайтове ще срещне голяма съпротива

За законопроекта на ПП-ДБ за ограничаване на достъпа до интернет сайтове и адреси и кой ще се възползва от промените Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

- Г-н Дилов, запознат ли сте с предложението на ППДБ за промени в Закона за съобщенията и ограничаване достъпа до интернет сайтове и адреси? Уместно ли е Комисията за регулиране на съобщенията/КРС/ да се ангажира по въпроса?

- Аз никак не вярвам на КРС. Тя може технически да осъществи някакви действия, но преценката е нещо много сложно. Винаги е опасно, макар че в историята на България има и положителни примери. От 1923 до 1924г. шеф на цензурата у нас е българският журналист и обществен деец Йосиф Хербст и изиграва една положителна роля.

Сега тези промени са предизвикани не толкова от жълтите сайтове и медиите, които ни „тровят“ живота, а по-скоро от хибридната война с Русия. Аз мисля, че както при всяка война се дават много косвени жертви и това е малко недомислена история като предложение. Намеренията са добри, разбирам ги, но за техническото изпълнение съм много тежък скептик. Предполагам, че ще има голям дебат по този закон.

- Чака се 72 часа да се свали публикацията и ако не се изпълни, се отива на съд?

- В момента, когато си лично засегнат и обиден, има действаща законова процедура, която не е бавна, но води до това, че колегите я изпълняват и не стигат до съд. Това е свързано с един много любопитен казус, основно положение от римско време - правото да бъдеш забравен, т.е. реабилитиран си, оправдан си и всички публикации, в които пише пиян шофьор блъсна куче да паднат, защото се оказва, че нито е този човек, нито е пиян.

- Нито има куче?!

- Да, т.е. това нещо работи. Сега специален закон ще срещне голяма съпротива.

- А защо им е на ППДБ такава законова уредба?

- Аз мисля, че тук основният генератор на подобни идеи са ДБ. Те са една странна смесица от хора, които кипят от енергия и когато нямат враг, с който да се борят и чешат, те почват бурно нормотворчество във всякакви области. Скоро бях свидетел на друга много смешна история по друга тема – пак ентусиазъм по безсмислена тема. Тя угасна, естествено. Мисля, че и тук така ще стане, но да го видим първо, да влезе закона. По принцип това е опасно и доста глупаво./tribune.bg

Още по темата

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612