Избрано 13.09.2020 18:18 Снимка: ДНЕС+

Кръстовден, Кръстова гора и къде бихте могли да преживеете незабравими мигове на това свято място

Кръстова гора е едно от големите православни български свещени места, което макар да продължава да повдига въпроси и дискусии, е място където Бог предава изобилно Своята благодат. Десетилетия наред бащи предавали на синове историята за чудесното действие на побития на върха над с. Борово кръст, мнозина се утешавали, лекували и прославяли Бога. Ако се взрем в пътеписите ще открием, че още византийските хронисти са наричали Родопа планина „Магна силва булгарика - Свещената българска гора“. Това определение приляга най-вече за Кръстова гора, извисила се на 1545 м. над морето.

Тук на Кръстова гора, вярващият оценява по достойнство всичко, което е правела Българската православна Църква през историческите времена на възход и падение, будувайки да бъдат живи и плодоносни делата на вярата. И ако в определени времена вярата е била смущавана, то Бог е допуснал това, за да изпита силата на християнския дух. Тази несекваща вяра е довела днес и вас от различните краища на Родината, за да пиете от живата вода на благовестието Христово, за да вкусите от плодовете на надеждата и любовта и оплодени от мъдростта на Евангелието, да осмислите думите: "Тук, на този свят, човек е като морен пътник, отбил се да пренощува, тук на земята ние вярващите нямаме постоянния град, а бъдещия търсим"

Ако решите да посетите това свято и красиво място, можете да отседнете в Семеен екохотел "Варненци"

Домакините предлагат освен топло посрещане, но и качествено обслужване, прекрасни условия да се насладите напълно на почивката си и да прекарате незабравими мигове.

Семеен екохотел "Варненци" се намира на входа на село Борово, на 1000 м надморска височина. Хотелът е открит през юни 2009 г., предлага всички удобства за приятен престой. Великолепно място е за провеждане на горски училища. Хотелът разполага с двойни и тройни стаи със собствен санитарен възел, кабелна телевизия и безжичен интернет. Приема гости целогодишно. Панорамната гледка е смайваща, в далечината се вижда море от планински ридове и върхове, сутрин често могат да се забележат диви животни.

Уютната обстановка в механата ще ви накара да забравите ежедневието и да се насладите на вкусните традиционни ястия. Гостоприемните стопани ще Ви сгреят с билков чай или подбрана ракия и с вкусни родопски специалитети. Семеен екохотел "Варненци" е подходящ за провеждане на кръщенета, семейни и фирмени тържества на достъпни цени.

Запалените рибари могат да се отдадат на своята страст по местните реки Белишка и Манастирска, или езерото на 6 км от Борово. Там ще напълните живарниците си с кефал, червеноперка, шаран, щука и др. От рибарника можете да наловите пъстърва, която да се сготви в механата на хотела.

На около 15 км. се намира Държавно дивечовъдно стопанство “Кормисош”, където можете отблизо да видите сърна, муфлон, диво прасе сред красивите ридове и поляни. Тук се намира единственият в България развъдник за мечки.

На Кръстовден хиляди православни християни се стичат към Кръстова гора за да се слеят с светостта и магията на светинята.

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279