Ким казал на Тръмп, че приятелството им щяло да "работи като магическа сила"

Избрано 10.09.2020 17:53 Снимка: ДНЕС+

Ким казал на Тръмп, че приятелството им щяло да "работи като магическа сила"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е казал на ветерана журналист Боб Удуърд, че комунистическият водач на Северна Корея Ким Чен-ун смята, че бившият американски президент Барак Обама е "задник".

Тръмп е използвал много ругатни, за да защити връзката си със севернокорейския диктатор в разговори за книгата на Удуърд, която скоро ще излезе на пазара, съобщава "Вашингтон пост".

Книгата "Гняв" включва първите съобщени откъси от писма между Тръмп и Ким. Американското издание предлага фрагменти от писмата.

В писмата Ким хвали срещите си с Тръмп, описвайки ги като "ценен спомен", който показвал как "дълбокото и специално приятелство между нас ще действа като магическа сила". Ким казал на Тръмп, че иска да проведе още една среща с него, която щяла да "напомня на сцена от фантастичен филм".

В едно от писмата Ким казал на Тръмп: "Чувствам се доволен, че създадох добри отношения с такъв влиятелен и изтъкнат държавник като Ваше превъзходителство". А в отделно писмо Ким казал, че се надявал да "изживее отново" честта на "онзи момент от историята, когато здраво държах ръката на Ваше превъзходителство на красивото и свещено място, докато целият свят наблюдаваше с голям интерес".

Срещите на Тръмп с Ким, макар и исторически, дадоха малко положителни резултати. Критиците на президента твърдят, че той е помогнал за легитимирането на един от най-репресивните владетели в света, предлагайки му възможност за снимка, получавайки малко в замяна.

Президентът на САЩ проведе две официални срещи с Ким, както и импровизирана среща в демилитаризираната зона, която разделя Северна и Южна Корея. Срещите трябваше да насърчат ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, но това все още не се е случило. Пхенян продължава да се занимава с агресивни дейности, което изнервя американските съюзници в региона.

Но Тръмп в разговорите си с Удуърд твърдял, че срещите му с Ким били "голяма шибана сделка".

Тръмп на няколко пъти се хвалеше за връзката си с Ким, като веднъж заяви, че той и писмото на Северна Корея "се влюбиха" в "красивите писма" на Ким.

Но в понеделник Тръмп атакува Джон Болтън, бившият му съветник по националната сигурност, за критики за динамиката между него и Ким.

"Току-що чух, че смахнатият Джон Болтън говори за факта, че обсъждах "любовни писма от Ким Чен Ун", макар че гледах на тях точно така", каза Тръмп и допълни: "Очевидно просто бях саркастичен. Болтън е такъв глупак!"/news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448