Караянчева: Боли ме, че във времето, в което трябваше да сме най-единни, ние бяхме най-разделени

Избрано 01.01.2021 12:06 Снимка: ДНЕС+

Караянчева: Боли ме, че във времето, в което трябваше да сме най-единни, ние бяхме най-разделени

„Уви, личните интереси и амбиции надделяха, събрани в един юмрук“, каза председателят на НС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи обръщение по случай Новата година в профила си във Фейсбук. В него тя изрази надежда, че 2021 ще е година на възстановяване и ново начало. Караянчева заявява, че най-важният урок на изминалите 365 дни, че всички сме свързани и всеки всеки един от нас с думите, мислите и делата си е отговорен за благосъстоянието на всички.

„Честита Нова година, скъпи сънародници! Повече от всякога се обръщам към вас с надежда, за да пожелая от сърце здраве, радост и просперитет на всеки един от вас през 2021 година. Вероятно всички ще бързаме да забравим случилото се през 2020 година и коронавируса. Но каквото и да става, не трябва да забравяме уроците на изминалите 12 месеца. Научихме ли се да сме отговорни един към друг? Научихме ли се да сме по-човечни и да си помагаме? Научихме ли се как да не допуснем тази ужасна пандемия да ни връхлети отново?”, започва словото си Караянчева.

Председателят на Народното събрание направи и равносметка на изпуснатото през отминалата година.

„Боли ме, че във времето, в което трябваше да сме най-единни, ние бяхме най-разделени. Изпуснахме голяма възможност да вдъхнем на хората кураж и вяра в силите на държавата. Изпуснахме възможност да докажем, че изразът „единство на държавата” е реално постижим, а не само текст в Конституцията. Уви, личните интереси и амбиции надделяха, събрани в един юмрук”, каза Караянчева.

„И все пак изминалата година имаше и своите положителни моменти. Станахме свидетели на удивителния героизъм на медиците ни. Без професионализма, усилията и търпението на лекарите, сестрите, санитарите, фармацевтите, лаборантите, полицаите, социалните работници нямаше да се справим. На първа линия имахме бойци, които не отстъпиха. Считаното доскоро за невъзможно днес е факт. Световните учени успяха за кратко време да открият ваксина. Съвсем скоро с нейна помощ ще обърнем хода на битката”, отбелязва тя.

„Бих искала да благодаря и на всеки един от вас, който преживя неблагополучия през 2020 г. заради коронавируса, но намери сили да продължи, да помага, да живее по градивен начин. Всеки един от вас е герой, заслужил възхищение. Истински вярвам, че 2021 г. ще бъде годината на възстановяването и новото начало”, казва още председателят на НС. 

Правителството и мнозинството в парламента приехме редица мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите, близо 1,5 млрд. лв вече са разплатени за социално икономически мерки, запазихме 250 хиляди работни места, подкрепихме 2,5 млн. пенсионери с допълнителни средства във времена на тежка криза, напомня Караянчева.

„Как и в каква форма ще излезем от епидемичната и икономическа криза зависи до голяма степен от нас. От нашите разум, дисциплина  и предприемчивост. Нека да направим всичко възможно да се опазим здрави. Най- важният урок от 2020 година е, че всички сме свързани и всеки един от нас с думите, мислите и делата си е отговорен за благосъстоянието на всички. Ето защо пожелавам на всички много късмет и успехи. Честита Нова година”, завърши Цвета Караянчева.

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525