Как Меркел спаси ЕС от самоблокада в последния момент

Избрано 13.12.2020 09:04 Снимка: ДНЕС+

Как Меркел спаси ЕС от самоблокада в последния момент

В последния момент Ангела Меркел успя да предотврати провала на срещата на върха в Брюксел - с един мъдър ход. Унгария и Полша бързо се отказаха от ветото си и сега помощите за справяне с пандемията ще потекат, посочва Дойче веле.

Това бе последната среща на върха на ЕС в ерата Меркел в рамките на германското председателство. И тя се оказа върхово постижение за канцлерката: буквално в последната минута Меркел успя да опази ЕС от самоблокада и произтичащите от нея огромни щети. И всичко това на фона на най-голямата икономическа криза в Общността.

Залогът бе много голям

ЕС щеше да загуби не само доверието на финансовите пазари, ако унгарският премиер Виктор Орбан се бе наложил със своята политика на вето спрямо европейския бюджет. Щеше да има и други поражения. Някои държави членки на Общността като Испания, Италия, Португалия и Франция, които са особено силно засегнати от пандемията, щяха да излязат на барикадите.

Освен това, ако се бе стигнало до провал, противниците на ЕС от всички държави членки биха потривали доволно ръце предколедно. А без одобряването на плана за възстановяване след пандемията Урсула фон дер Лайен щеше да се превърне в една провалила се председателка на ЕК.

Със своя мъдър ход Ангела Меркел успя да предотврати всичко това, както и заплашителното дълбоко разцепление между Изтока и Запада. Оттук нататък парите по линия на ЕС ще се предоставят само при спазването на строги условия. Мотото "Първо субсидиите от Брюксел, после моралът" вече не функционира.

Измамите ще се преследват

Механизмът за правовата държавност ще бъде внесен за проверка в Европейския съд - за да не може Орбан да продължава да твърди, че в случая става дума едва ли не за политическа инквизиция, както и за поемането на ангажименти относно бежанците.

Но тази правна проверка от страна на Европейския съд не означава, че Орбан и останалите ще могат да спечелят време и да продължат да тъпчат джобовете на роднините си с европейски пари до следващите избори. Защото оттук нататък самообогатяването, измамите и корупцията ще могат да се преследват и със задна дата.

Идеята за това изплащането на европейските пари да бъде обвързано не само с върховенството на закона, но и с предприемането на стъпки за легитимиране на механизма за правовата държавност от страна на Европейския съд всъщност не е нова - тя съществува още от 2017 година.

Исторически ход

Но канцлерката и нейните съветници решиха да я притоплят точно сега. И моментът бе напълно подходящ. Унгария и Полша бяха толкова слисани, че тихомълком се отказаха от своето вето. Така те освободиха пътя към най-голямата и най-необичайната помощна програма в историята на ЕС. Тя не би съществувала без алианса между Меркел и Макрон.

Тази среща на върха наистина бе исторически успех. А заслугата е най-вече на канцлерката./Дойче веле

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448