Известни коментират проекта "Петков-Василев"

Избрано 19.09.2021 19:45 Снимка: ДНЕС+

Известни коментират проекта "Петков-Василев"

Известни българи коментираха обявения днес политически проект "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Както обикновено, има мнения и на двата полюса. Някои се опитват да анализират и да прогнозират.         

Културологът Ивайло Дичев написа във фейсбук:

Третият път, по който поемат Петков и Василев, има вече сериозна традиция в западните демокрации.
Аз виждам началото му още в "индустриализма" на Сен Симон, утопия на единство работници/капиталисти.

Основен съвременен теортик е Антъни Гидънс, чиито идеи залягат в политиката на Тони Блеър. В тази посока вървят демократите в Америка под ръководството на Клинтън, Ренци в Италия, Макрон във Франция и др.
Този тип нов социален либерализъм често бива противопоставян на неолиберализма, който отказва да носи отговорност за страните, в които оперира.

"Леви цели с десни средства" означава да се мобилизират всичките ресурси на съвременния капитализъм - финансова отговорност, децентралицация, разделение на труда, подкрепа на индивидуалните постижения - за да се увеличи благосъстоянието, което впоследствие да се насочи към социална подкрепа, образование, инфраструктура, сигурност. Става дума за един нов баланс на основните две ценности на модерното общество - дясната на свободата и лявата на равенство.
Успехът на тази политика беше безспорен, той избута десниците към крайно-дясния популизъм, стил Тръмп.

Третият път днес, казват, е в криза, но нуждата от синтез на модерните ценности остава на дневен ред - търсят се нови трети пътища.

Журналистът Петър Волгин, известен с леви убеждения, е рязък:

 Пластмаса - на това ми прилича новият политически проект, чиито лица са двамата харвардски възпитаници Петков и Василев. Същото чувство изпитах, когато за първи път видях плодове и зеленчуци в държави извън България. Те бяха чистички, измитички, без нито една черна точица по тях. Гледаш ги и си казваш - ето това е съвършенството. Отхапваш и...абсолютно безвкусно. Иначе, да, симпатичничко е, като по учебник е направено. Лъщи отвсякъде. Обаче си е жива пластмаса. Безвкусно. Новите политици ще се усмихват на всички. Ще обещават всичко на всички. На левите ще обещават леви мерки, на десните - десни. Ще хвалят Русия пред русофилите и ще ругаят Русия в компанията на русофобите. Ще възхваляват мултикултурализма пред либералите и ще защитават семейните ценности пред консерваторите. Обаче чувството за безвкусица ще остане. Независимо от лъскавината./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448