Изложба на учени, изследвали различни бедствия бе изложена в НЧ “Просвета-1927“ в Аспарухово

Избрано 18.06.2021 20:42 Снимка: ДНЕС+

Изложба на учени, изследвали различни бедствия бе изложена в НЧ “Просвета-1927“ в Аспарухово

Изложба по изследователски проект „Локални бедствия и качество на живот : културни стратегии в преодоляване на природни, технологични и биологични катастрофи“, бе изложена в НЧ „Просвета-1927“ в Аспарухово.

Събитието уважиха кметът на район „Аспарухово“ Ивайло Маринов, кандидатът за народен представител от СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС доц.д-р инж. Медиха Хамза, общинския съветник Милена Димова, част от районната администрация, граждани и гости.

Идеята на проекта е да се изследват различните бедствия, взаимната зависимост между бедствие – локална общност/всекидневна култура и качество на живот на местните общности, които са преживели различен тип бедствия в период от 6 години. Научното изследване е проведено от група учени към Българската академия на науките, с ръководител доц. Еля Цанева.

В експозицията са представени резултатите от изследването във вид на фотоси, в които са запечатани различни моменти от справянето на пострадалите с бедствието и животът им след това.

По време на откриването на изложбата, бяха представени четири бедствия на територията на страната – взрива в Хитрино, земетресението в Перник, масовото заболяване на животните от шап в Странджа и наводнението в Аспарухово преди 7 години. Доц. Медиха Хамза с голям интерес се включи в дискусията, като предложи на научните изследователи, да включат като продължение на интересния проект и трудът на хилядите доброволци, които помогнаха за възстановяването на Аспарухово.

Съвсем тематично изложбата бе открита ден преди годишнината от потопа на 19 юни, 2014г., който уби 13 души в южния район на Варна.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876