Христо Проданов:Законът на ПП-ДБ за ограничаване на сайтове може да се използва като медийна бухалка

Избрано 14.02.2024 16:23 Снимка: ДНЕС+

Христо Проданов:Законът на ПП-ДБ за ограничаване на сайтове може да се използва като медийна бухалка

За законопроекта на ППДБ за ограничаване на достъпа до интернет сайтове и адреси, каква е неговата цел и работа ли на една държавна комисия като КРС да следи за медийното съдържание в интернет и да го квалифицира като фалшива новина, кой ще се възползва от промените Tribune.bg разговаря с народния представител от БСП Христо Проданов.

Г-н Проданов, депутати от ППДБ предлагат да се ограничава достъпа до интернет сайтове с промени в Закона за съобщенията, като се регламентират нови функции на Комисията за регулиране на съобщенията/КРС/, как гледате на това от БСП?

Вижте, има някаква логика в това, което предлагат. Но се опасявам, че като всяко едно добро намерение, което е въведено, впоследствие се опорочава.

Какво имате предвид, дайте пример?

По този начин ще развържем ръцете на управляващите към този момент, които и да са те, да мерят с двоен аршин и да забраняват медии, които не са им удобни на тях, а срещу всички останали съответно да не се предприемат действия.

Говорите за цензура, а се тиражира оправданието, че фалшивите новини са цел на законопроекта?

Безспорно, че в социалните мрежи и като цяло в медийното пространство се тиражират много неистини. Знаете, че има медии, в които е достатъчно да си платиш 1000-2000лв., за да очерниш някой, което е недопустимо. В същото време Ви казвам, че има и друга опасност, която ние съзираме, че може да се случи. Поради тази причина ние сме разколебани и може би ще се въздържим. Не че подкрепяме това разпространение на фалшиви новини и „помия“, която се излива в медиите, а заради опасността да се закриват телевизии, например, които показват другата гледна точка в международен план, имам предвид войната Русия -Украйна. Някой може да си помисли, че направеното е лъжа или да го е определил като такава. Така управляващите могат да закриват и сайтове.

Работа ли е на една държавна комисия КРС, която навремето раздаваше честоти на радиа и телевизии, да прави това, т.е. да й вменяваме сега нова функция, за която тя не е готова?

Това, което ще се случи, ако се приеме това нещо, а аз не мисля, че ще се приеме, но ако се приеме, този законопроект може да се използва като бухалка срещу неудобни медии, а не срещу тези, които разпространяват неистини и фалшиви новини. Един закон трябва да се гледа от всички страни, за да не се получи - вместо да изпишем вежди, да извадим очите на хората./tribune.bg

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612