ХДС на път да избере разединяваща фигура за наследник на Меркел

Избрано 13.01.2021 16:10 Снимка: ДНЕС+

ХДС на път да избере разединяваща фигура за наследник на Меркел

Когато Ангела Меркел слезе от властта като канцлер през септември, тя ще остави зад себе си консервативна партия, която на практика е политическа сила без конкуренция в Германия от 16 г. и в момента проучванията показват, че води на другите партии с 15%.

Тази събота Християндемократическият съюз (ХДС) може да й благодари с избирането на нов лидер. Фаворит е един от дългогодишните политически врагове на Меркел. Човек, който представлява завръщане към периода преди управлението на Ангела Меркел по отношение на идеологически ценности, но и като стил на управление.

Това е милионерът Фридрих Мерц, който бе уволнен от Меркел като лидер на парламентарната група на ХДС през 2002 г. Мерц е фаворит да оглави дясноцентристката партия. Федералните избори на 28 септември 2021 г. ще решат кой ще наследи Меркел като канцлер на Германия, пише "Гардиън".

Социалдемократическата партия номинира финансовия министър Олаф Шолц, а Зелените се очаква да посочат един от двамата лидери - Роберт Хабек и Аналена Бербок.

Сред по-голямата част от населението Мерц е разглеждан като разединяваща фигура, който се опитва да върне неолибералната ера на християндемократите, някой, който е по-вероятно да тласне центристките избиратели, лоялни на Меркел, в ръцете на Зелените и социалдемократите в сравнение с конкурентите на Мерц - Армин Лашет и Норберт Рьотген.

В петък и събота ХДС ще проведе онлайн конгрес. 1001 делегати ще решат бъдещия лидер на партията.

Мерц е с най-големи шансове за победа.

Член на парламента и поддръжник на Рьотген коментира, че ако Мерц поеме управлението на ХДС, това означава ХДС в опозиция, но това е цената, която много делегати изглежда са склонни да платят, за да си върнат стария, нефилтриран Християндемократически съюз.

Лашет, премиер на Северен Рейн-Вестфалия, изглежда очевидното продължение на политиката на Меркел, след като през февруари 2020 г. председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обяви оставката си.

Но докато Лашет се радва на голяма подкрепа в най-многолюдната германска провинция и в партийното ръководство, той среща проблеми при премахване на съмненията около готовността му да поеме лидерска роля на национално и международно ниво.

Лашет предизвика безпокойство на Мюнхенската конференция за сигурност през миналата година с настояването си да се говори на немски език по време на дебат за бъдещето на ЕС, който бе предвиден да се проведе на английски език.

59-годишният също е критикуван за управлението на епидемията от коронавируса в Северен Рейн-Вестфалия.

Рьотген, другият водещ кандидат, е бивш министър на околната среда и председател на Комисията по външни работи към Бундестага. Той влезе в надпреварата като аутсайдер, но успя да се изкачи до втората позиция в социологическите проучвания. С кампанията си той се опитва да балансира между консенсусната позиция на Меркел във вътрешната политика и по-активен дневен ред във външната политика.

Ако Рьотген успее да получи повече от 1/3 от гласовете на първия тур в събота, поддръжниците му се надяват да привлече достатъчно подкрепа за победа на балотажа.

Ако Мерц спечели на гласуването в партията в събота, той най-вероятно ще се окаже основният кандидат за канцлер на Германия през септември. С Лашет и Рьотген ситуацията е по-неясна.

Няма конституционно ограничение колко мандата може да управлява германски канцлер, но Меркел многократно повтори, че не иска да управлява пети мандат.

Изборите в провинциите Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц на 14 март ще покажат дали един от тримата кандидати може да запълни вакуума вследствие оттеглянето на Меркел./news.bg

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525