Горан Благоев: Илияна Йотова налагаше цензура в БНТ

Избрано 11.08.2021 19:14 Снимка: ДНЕС+

Горан Благоев: Илияна Йотова налагаше цензура в БНТ

От Фейсбук на журналиста Горан Благоев

На днешния ден преди 26 години в нощта на 10 срещу 11-ти август на Околовръстния път край жк "Люлин" в София при неизяснени обстоятелства загинаха 14 военнослужещи - един офицер и 13 войничета. Изгоряха като факли... Новината се разнесе на 11-ти по обед, беше събота. Така се случи, че бях дежурен репортер в новините и тъй като нямаше кой друг да отиде, изпратиха мен. 

Това беше един от най-тягостните, тежки, тъжни, подтискащи репортажи, които съм правил. Но още по-тягостно ми стана, когато се върнах в БНТ и шефката на новините отреди на този репортаж вместо полагаемото му се първо място в централната емисия, до бъде на 10-то място с продължителност от 40 секунди!!! Цинизъм, кощунство, истински пример за потъпкване свободата на словото...??? Същата тази шефка разпореди централната емисия "По света и у нас" в този ден да започне с триминутен репортаж от откриване на фолклорния събор в Копривщица на който премиерът играе хоро. Кърваво хоро. За разлика от медиите този премиер надлежно е бил информиран какво се е случило на Околовръстния път в София, но това не му попречи да се весели с народа. Този премиер беше Жан Виденов. А шефката на новините се казва Илияна Йотова.

Апропо, въпросната госпожа, беше сред шефовете на "По света и у нас", които наистина си позволяваха да цензурират - било цели материали, било части от тях. За сведение ви показвам текстът на един мой репортаж от посещението на Тито Петковски, соц-политически деец от Македония, през същата 1996 г. В този репортаж по волята на шефката Илияна Йотова не трябваше да споменавам нищо за настояването от страна на Петковски за македонско малцинство в Пиринско. Трябваше да се говори за българо-македонските отношения елейно, но не и за проблемите... Разбираемо е, че в нюзрум-а на БНТ си отдъхнахме, когато Илияна Йотова беше свалена от шефското място а не след дълго беше изтеглена за шеф на пресцентъра на БСП. Днес И. Йотова е вицепрезидент на България. А наесен, заедно с Румен Радев, отново се гласи да печели президентските избори и още пет години да е вицепрезидент на България. Нали разбирате защо някои неща в България упорито не се случват, а други продължават да се случват в зловеща прогресия?  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448