Гади ми се как си измивате ръцете

Избрано 24.09.2023 12:53 Снимка: ДНЕС+

Гади ми се как си измивате ръцете

Полицай, спазил Закона за МВР, се оказа по-виновният

Полицай застреля 18-годишния Светльо Младенов след преследване на него и още двама младежи в нощта срещу понеделник. Полицаите подгониха тримата след сигнал, че са ограбили 18-годишно момиче. Младенов бе прострелян при гонка и след два предупредителни изстрела във въздуха.

Заглавието е по повод на простреляния от полицай заподозрян за серия грабежи след удари по главата с метална тръба, включително и непосредствено преди сблъсъка с органите на властта.

То е цитат от романа “Ханибал” на Томас Харис, продължение на “Мълчанието на агнетата”: “Ужасно съжалявам, че се оказах в такова положение. Ужасно съжалявам, че сега съм в това положение, и се чувствам гадно. - Пред очите ѝ се появи падналият на улицата Бригъм и тя не се сдържа: - Гади ми се, като гледам как всички вие се опитвате да си измиете ръцете”.

Точно така и на мен ми се гади от опитите на поне половин България да оправдае престъпника и да осъди полицая. Като е очевидно, че престъпникът е действал противозаконно, а полицаят - според Закона за МВР.

Пак цитирам: “Чл. 87. (1) Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо:

...3. след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга”. Да допълня, че бягащият е бил предупреден няколко пъти да спре, след което са произведени и два предупредителни изстрела във въздуха.

Не мога да схвана какво неясно има в този текст, та по-голямата част от адвокатурата се превъзбуди като ято лешояди, надушили бъдещ труп.

Започнаха едни теории на конспирацията, едни тълкувания на Наказателния кодекс и на други алинеи от Закона за МВР. Примерно защо бягащият бил улучен в гръб. Ами бягащ човек къде да го улучиш? Е, да - Любо Пенев веднъж обясни състояние на играчите си с цветистия израз “Един бяга назад, друг скача надолу”, но за полицейска акция с труп това не е сериозно.

Според мастити и не толкова юристи полицаят е бил длъжен да не стреля, а да изчака, защото двама от бандата били вече заловени и те биха могли да го издадат.

Спомних си как преди година и нещо двама полицаи загинаха, понеже автобус с мигранти отказа да спре и помете колата им. Е, те не стреляха тогава...

Едуард Папазян /24 часа

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194