Фондовите борси растат, докато икономиката рухва

Избрано 05.01.2021 12:31 Снимка: ДНЕС+

Фондовите борси растат, докато икономиката рухва

Милиони хора загубиха работата си или трябваше да се възползват от социална помощ на фона на ограниченията, наложени в света, за да се намали разпространението на пандемията.
Фондовите пазари обаче се възстановиха от дълбокия си срив през март.САЩ бяха сцената на най-изненадващите печалби през 2020 г., като индексът Nasdaq Tech нарасна с 42%, а индексът S&P 500 се повиши с 15%.
Но британският индекс FTSE 100 с неговите затруднени петролни компании, банки и авиокомпании – всички те бяха засегнати от пандемията – нямаше същата съдба. През последните месеци той бележи постоянен ръст и наскоро получи тласък след постигане и одобрение на търговска сделка между Великобритания и ЕС и се одобриха ваксините.
В Япония акциите възстановиха нивата си, когато беше открита ваксина, като водещите бяха тези на фармацевтични компании и компании за игри.
Част от възстановяването на пазара се дължи на начина, по който се измерват резултатите, а част може да се дължи на прекомерен ентусиазъм, според инвеститорите.
Има и въпрос за голямото количество пари, което централните банки създават, казват те. И накрая, има няколко малки причини за оптимизъм.
Един важен аспект, който трябва да се има предвид е, че цените на фондовия пазар не се ограничават до тук и сега, казва Сю Нофке, главен директор на капитала във фирма за управление на фондове „Шрьодерс“.
“Фондовите пазари гледат напред, така че е малко като да шофирате кола – очите ви са насочени към хоризонта, а не към препятствие пред вас.”
Друг съществен елемент е, че инвеститорите се доверяват на успеха на различните ваксини, които са одобрени или се разработват, за да върнат нормалния икономически растеж и продажби.
Евтините заеми също играят роля, което е благодат за бизнеса. И ефектите, които всички пари, създадени от централните банки, са имали за активиране на икономическата активност.
Само Банката на Англия планира да закупи около 1,2 трилиона щатски долара в държавни и корпоративни облигации с нови пари чрез количествено облекчаване – нетрадиционен инструмент на паричната политика, използван от някои централни банки за увеличаване на паричното предлагане.
А от март миналата година Федералният резерв на САЩ (еквивалентен на централната банка на тази държава) е купил над 3 трилиона долара активи.
Тези покупки са част от усилията за поддържане на ниски разходи по заеми и осигуряване на ликвидност.
“Парите станаха по-евтини и по-евтините пари увеличават стойността на финансовите активи. Това подкрепяше фондовия пазар в световен мащаб”, обяснява Нофке.
Когато разглеждаме представянето на пазарите, обикновено разглеждаме индекс, който представлява група от компании.
Ето защо растежът или не на големите компании има по-голям ефект върху стойността на индекса, отколкото движенията на по-малките.
Но напоследък, особено в САЩ, най-големите станаха много, много големи.
Това означава, че добрата година за технологични компании, чиито печалби са нараснали, тъй като все повече хора работят дистанционно, е маскирала лоша година за фирми като авиокомпаниите.
Например Nasdaq отчита голям ръст от началото на 2020 г. Но само пет компании (Alphabet, която притежава Google, Apple, Microsoft, Amazon и Facebook) имат почти същата стойност като останалите 95 заедно.
„Ако погледнете ефективността на индекса, може да си помислите, че коронавирусът всъщност не е повлиял на американската икономика“, отбелязва Нофке. “И очевидно това не е така. Така че не е непременно представително”.
Доминирането на няколко големи компании в индекса съвпадна с нарастването на така наречените „пасивни инвестиции“, при които пенсионерите, мениджърите на пари и спекулантите могат да си купят евтин взаимен фонд.
Следователно, когато инвеститорите купуват тези средства, те купуват акциите, които стоят зад фондовете и помагат да се повишат цените им.
„Това, което можете да видите през последните 10 години, е изтичане на пари от активни фондове в пасивни фондове и това не се е променило с пандемията“, казва Йоханес Петри, постдокторант по финансови пазари в Университета на Уорик
Петри обяснява, че компаниите, които следят тези индекси, които определят кои компании участват в тях и следователно кои се възползват, когато някой инвестира във фонд FTSE 100 или фонд Nasdaq, имат все по-голяма мощ на пазара.
Въпреки че много компании се присъединяват или напускат индекс поради неговия размер, това не винаги работи по един и същи начин. Ето защо, правилата на създателите на индекси могат да накарат една компания да се класира или да не влезе в група, следвайки други критерии.
Например, производителят на електрически автомобили „Тесла“, който влезе в индекса S&P 500 през декември, се очаква да генерира допълнителни 100 млрд. долара в търсене на своите акции, тъй като хедж фондовете се втурнаха да ги купуват.
Според анализа на Джо Салуци, партньор в инвестиционната компания „Themis Trading“, нещата могат да бъдат готови за срив на фондовия пазар.
„Всеки ден има отскок и всички клатят глава“, обяснява той. Въпреки че много инвеститори смятат, че пазарите не могат да продължават да растат вечно, трудно е да се знае кога ще настъпи спад.
Салуци следва показател, публикуван от Си Ен Ен, наречен „Fear & Greed index“ (индекс на страх и алчност). Той удари 92 преди месец, което показва “изключителна алчност”, въпреки че оттогава спадна.
„Когато го видя, това ми казва, че хората не са много нервни и че трябва да бъдат“, добавя инвеститорът.
Друг показател, който се наблюдава е съотношението на залозите, че пазарът ще се покачи в сравнение със залозите, че ще спадне. Наскоро залозите нагоре надвишиха залозите в най-голямата степен, наблюдавана от 2012 г. насам.
Голяма грешка, която хората правят, казва той, е, че тъй като виждат, че цените са твърде високи и осъзнават, че е дошло времето да излязат, но предпочитат да чакат, защото вярват, че могат да бъдат по-умни от пазара.
Други експерти смятат, че има някои причини пазарите да продължат да се покачват известно време, какъвто е случаят със Сю Нофке.
Например много хора, запазили работата си, са похарчили много по-малко през последната година и ще бъдат готови да увеличат разходите си, когато условията бъдат изпълнени, обяснява тя.
От друга страна, добавя, е малко вероятно правителствата да се върнат към мерките за строги икономии, които бяха приложени след последната финансова криза.
Но когато пазарите се сринат, ще бъде интересно да се види как реагират инвеститорите, твърди Салуци, особено по-младите, които преди всичко са изпитали пазар, който бързо се издига и възстановява. Те са малка, но активна част от пазара.
“Те не са били тествани в битки. Не са били толкова дълго на пазарите”, казва той. “Страшното става бързо”./БГНЕС

CHF CHF 1 1.77335
GBP GBP 1 2.27343
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24625
USD USD 1 1.61027