Евродепутатите от ГЕРБ-СДС в декларация: Комисията ЛИБЕ трябва да разгледа заканите на Бойко Рашков

Избрано 23.07.2021 17:05 Снимка: ДНЕС+

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС в декларация: Комисията ЛИБЕ трябва да разгледа заканите на Бойко Рашков

Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година, припомнят евродепутатите

„Ние, евродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП, категорично протестираме срещу реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим“. Това се казва в декларация на евродепутатите от ГЕРБ-СДС в ЕНП. По думите им днес, служебният вътрешен министър Бойко Рашков, бивш следовател от времето на комунистическия режим в страната, направи едно напълно недопустимо изказване по стандартите на всеки един парламент.

„Той отправи директна закана от трибуната на Народното събрание за разправа с лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов. Министър Рашков първо съжали, че не се е разправил с него, докато е бил следовател и после се закани, че има време да го направи сега.

Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес“, припомнят евродепутатите от ГЕРБ-СДС.

В декларацията си те са категорични, че сега бившият следовател Рашков, в качеството си на служебен министър със срок от 2 месеца, назначен от кандидата за още един мандат Радев, изпълнява предизборните поръчки да разчисти политическия терен за предстоящите избори, на този, който го е назначил. „Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение.

Със спазването на върховенството на закона, не може да се  злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторинговата група към комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС“, се казва още в декларацията на евродепутатите.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448