ЕК: Страните могат да предприемат мерки срещу производителите на ваксини

Избрано 25.01.2021 15:47 Снимка: ДНЕС+

ЕК: Страните могат да предприемат мерки срещу производителите на ваксини

Държавите от ЕС имат правото да предприемат действия срещу производителите на ваксини за забавените доставки. Това заявиха днес говорители на Европейската комисия, съобщи БТА.

Държавите от ЕС и ЕК не са доволни от новините от миналата седмица, посочиха говорителите по повод съобщението на "АстраЗенека", че доставките ще се забавят допълнително, както по-рано заявиха и от "Пфайзер". Те уточниха, че председателят на комисията Урсула фон дер Лайен днес е разговаряла с ръководството на "АстраЗенека", а следобед предстои подобен разговор и с участието на представители на държавите от ЕС. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис е изпратила до дружеството писмо с искане за пояснения.

Говорителите посочиха в отговор на въпрос, свързан със затрудненията на производителите, че лабораториите сами могат да преценят дали да не използват производствените мощности на други фирми, за да се добият необходимите количества ваксини. Те добавиха, че сключените от ЕК предварителни споразумения предвиждат възможност държавите от ЕС да заведат иск за неизпълнение на договор.

ЕК настоява графикът на доставките да се спазва, особено след като осигури значително финансиране на двете фирми за разгръщане на производствени мощности още преди одобрението за техните ваксини от европейската агенция по лекарствата, допълниха говорителите. Те не потвърдиха и не отрекоха възможността за антимонополно разследване по повод съмненията, че двете фирми са продали заявените от ЕС количества на друг купувач в преследване на по-голяма печалба.

Не променяме поставените цели за мащаба на имунизацията в следващите месеци, уточниха говорителите. Те не отговориха на въпрос дали в новата обстановка Фон дер Лайен, която се обвърза тясно с преговорите за ваксините, възнамерява да поеме някаква отговорност.

Европейската комисия представи днес и допълнителни мерки, които да бъдат прилагани за пътуващите до ЕС. Мерките следва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС.

Комисията предлага при пътувания на граждани на ЕС, на чужденци с право на дългосрочен престой и за пътуващите по работа да се изисква предварително отрицателно изследване PCR, направено до 72 часа преди отпътуване. За гражданите на ЕС и постоянно пребиваващите се предлага да имат възможност да се изследват след пристигане.

Според ЕК е възможно налагане на карантина до 14 дни и повторно изследвнане, ако такива мерки се предприемат и за гражданите на съответната държава на пристигане. За международните водачи се предвижда тези изисквания да не се прилагат, но се допуска да бъдат изследвани с бърз антигенен тест. Не се определят правила за екипажите в търговските полети/БТА

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359