"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

Избрано 07.01.2021 17:52 Снимка: ДНЕС+

"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

Поддръжниците на все още действащият президент на САЩ Доналд Тръмп през нощта на 7 януари пробиха полицейския кордон на Капитолийския хълм във Вашингтон и проникнаха в сградата на Конгреса, като попречиха на конгресмените да утвърдят победата на демократа Джоузеф Байдън на президентските избори. Атаката на демонстрантите срещу Капитолия беше предшествана от митинг, пред който говори Тръмп. Той отново отказа да признае поражение и настоя, че изборите са били фалшифицирани. Ето и реакциите на някои от най-популярните американски медии на случилото се.

The Hill: "Конгресът на САЩ рано тази сутрин официално потвърди победата на Джоузеф Байдън, след като гневна тълпа, подкрепяща президента Доналд Тръмп, нахлу в сградата. Тази безпрецедентна атака срещу символа на американската демокрация нанесе щети на сградата, като поне един от протестиращите е мъртъв, а законодатели от двете партии бяха шокирани от безпрецедентната заплаха за тяхната безопасност... Кадри, заснели привърженици на Тръмп, разбиващи прозорци, влизащи в сблъсъци с полицията на Капитолия и се разпръскват из залите на сградата, бързо обиколиха света, което до объркване във Вашингтон, страната и целият свободен свят, в резултат на което законодатели от двете партии обвиниха президента в организирането на безредиците... Терор и хаос царуваха в сградата на Конгреса, докато законодателите първо получиха противогази и в крайна сметка бяха евакуирани... В резултат на това много законодатели от Демократическата партия призоваха за стартирането на нова процедура за импийчмънт и дори за незабавното отстраняване на Тръмп от власт в съответствие с 25-ата поправка на Конституцията на САЩ, въпреки факта, че той трябва да напусне Белия дом след две седмици - в деня на встъпването в длъжност на Байдън... Хаосът на Капитолийския хълм в сряда се превърна в черен ден за американската демокрация, който, както смятат законодатели, е подкопал репутацията на страната в очите на останалия свят."

"Ню Йорк Таймс": "Провокационната реторика на Тръмп подтикна тълпата да щурмува Капитолия... Президентът трябва да носи отговорност - чрез процедура за импийчмънт или наказателно преследване. Същото важи и за неговите поддръжници, извършили насилствени действия. С времето трябва да се проведе и разследване на действията на полицията на Кипитолия, която не успя да предотврати нападението, въпреки че плановете бяха обявени публично... Лидери на Републиканската партия също носят част от отговорността за нападението над Капитолия... Въпросът е ще станели този ден за Америка началото на потъването в нова тъмна епоха на разделение или ще я завърши."

"Вашингтон пост": "Правила, разпоредби, закони, дори самата конституция струват нещо само ако хората вярват в тях. Американците носят предпазни колани, спазват правилата за движение, плащат данъци и гласуват, защото вярват в системата и тази вяра позволява на всичко да функционира. Най-високопоставеният глас в страната подтикна да се подкопае тази вяра не само чрез публикации в "Туитър", но и като ги подстрекава към действие. Тръмп е заплаха и докато той остава в Белия дом, страната ще бъде в опасност."

USA Today: "Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс потвърди рано в четвъртък, че Джоузеф Байдън у удържал победа над президента Доналд Тръмп, като по този начин официално приключи президентската надпревара през 2020 г., загуба в която Тръмп отказа да признае... Това беше предшествано от продължили няколко часа безпрецедентни хаос и насилие в залите на сградата на Конгреса, след като разярена тълпа нахлу в Капитолия, за да прекъсне процеса - обикновено символичен - на потвърждаването на резултатите от президентските избори... Осъзнавайки, че всички възможни варианти за ревизия на изборните резултати на 3 ноември са изчерпани и че страната е разтърсена от изблика на насилие на Капитолия хълм, Тръмп заяви за първи път в четвъртък, че ще напусне Белия дом на 20 януари, предавайки властта "по надлежащия ред".

CNN: "Америка има още 13 дни опасност пред неуравновесения главнокомандващ, който изпрати тълпата в Капитолия на САЩ в бунт, който унищожи 220-годишната традиция на мирно прехвърляне на власт. Дори помощници на президента Доналд Тръмп в Белия дом бяха ужасени от неговото възпаление Поведение, последвало прекъсване с неговия ултра-лоялен вицепрезидент Майк Пенс, който отказа да се присъедини към напразен, но опустошителен опит да обърне изборите ... В един от най-лошите дни в американската история мародерските хулигани преминаха от подбуждания от Тръмп митинг към щурм на Капитолия. Целта им беше да спрат депутатите, които най-накрая одобриха победата на новоизбрания президент Джо Байдън преди встъпването в длъжност на 20 януари. Но бедламът, който започна, когато бунтовниците счупиха прозорци, блокираха депутатите и проникнаха в помещенията на Камарата на представителите и Сената, имаше обратен ефект, ускорявайки момента на окончателното отхвърляне на президента и неговото безпочвени твърдения за откраднати избори ... Президентският историк Дъглас Бринкли изрази загриженостза щетите, които един разбит и огорчен президент може да причини през следващите две седмици. "Федералното правителство трябва да следи отблизо Доналд Тръмп, защото той действа и мисли нерационално", каза Бринкли ... Горчивите чувства, които Тръмп предизвика, бяха не само сред десетките хиляди негови поддръжници, събрали се във Вашингтон. Президентът и неговите разпалени медии посяха семена на разрушително недоверие в демокрацията в цялата страна. Повечето от гласувалите за Тръмп не са агресивни. Милиони от тях обаче повярваха в изявленията му за откраднатите избори и смятат, че страната им се отнема. Това предполага, че вълненията в сряда не са просто смъртоносните пристъпи на неуспешно президентство, а отровна сила, която не само ще осуети надеждите на Байдън за изцеление на разделенията (нацията), но ще продължи да я трови, след като Тръмп напусне поста. което ще му даде платформа за продължаване на екстремизма. "

NBC: "До сряда никога не се е случвало в САЩ президентът да призовава хората да щурмуват Капитолия. Освен това са изминали повече от 150 години от деня, в който много депутати подкрепиха действията на бунтовниците - от Гражданската война в САЩ (1861-1865). се случи ... Това, което се случи, бележи един от най-отвратителните дни за демокрацията в човешката памет ... Когато Тръмп напусне поста след две седмици - ако не бъде свален преди това - републиканците във Вашингтон ще продължат да спорят как да поправи последствията от напускането му. Едно нещо е ясно: каквото и да прави Тръмп, колкото и да е опасен за обществото или републиката, поне шепа амбициозни републиканци ще се борят, за да водят пътя в посоката, която той показва. "/news.bg

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066