Избрано 21.09.2022 13:46 Снимка: ДНЕС+

Доц. Медиха Хамза: Социалната политика да бъде отговорна към хората с увреждания

Те имат необходимостта да бъдат пълноправни и пълноценни членове на обществото

"Заетост е дума, отваряща сърцата на хората с увреждания. Те имат необходимостта да бъдат пълноправни и пълноценни членове обществото. Освен достъпна среда им е нужно право на реализация и шанс да развиват потенциала си". Това заяви за ДНЕС+ кандидатът за народен представител от СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза при посещението си на два центъра "Шанс за хора с увреждания" във Варна. Тя бе придружена от общинския секретар на СДС и заместник-кмет на район "Приморски" Веселин Василев.

"Освен проблемите си с достъпната среда, хората споделиха, че имат най-вече нужда от по-високи доходи, като получат шанс да работят, а хората в пенсионна възраст са изправени пред проблема да оцеляват с ниски пенсии. Хората с увреждания са най-уязвимата част от нашето общество и държавата трябва да полага особени грижи за тях и тяхното интегриране", коментира доц. Хамза след гостуването си в центровете.

Доц. д-р инж. Медиха Хамза има богат опит в социалната сфера. По време на единия от мандатите си в Общински съвет-Варна, тя бе председател на комисията по “Социални дейности и жилищна политика". Тя запозна потребителите в центровете с мерките, които предвижда Планът за възстановяване на България след кризите на коалицията ГЕРБ-СДС, като акцентира на социалната политика.

Доц. Хамза обясни, че е предвидена реформа на социалните услуги за дългосрочна грижа - изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно - социални услуги за резидентна грижа и съпътстващи специализирани и консултативни социални услуги за хора с увреждания. Тя подчерта още, че ще бъдат създадени услуги за хората в невъзможност за самообслужване, които са в листата на чакащи за настаняване в домове за възрастни. Също така и достъпна среда за хора с увреждания чрез предоставяне на висококачествени помощни технически средства.

"Разбираме, че основният проблем е свързан с намирането на работа и средства за живот. Ще бъдат осигурени и почасови услуги домашен помощник и социален асистент за възрастни, самотно живеещи в над трудоспособна възраст, хора с умствена изостаналост, психични проблеми и претърпели тежки операции. Подпомагане на нуждаещи се чрез спешни интегрирани здравно – социални услуги в домашна среда и асистентска подкрепа през нощта, почивните дни, празници и в извънредни ситуации. А относно стимулирането на заетостта, ще се организират обучения на дългосрочно безработни и привличането им за развиване на интегрирани здравно - социални услуги и осигуряване на услуги домашен помощник и социален асистент.", обясни още от мерките в социалната сфера кандидатът за народен представител.

Тя завърши с това, че планът предвижда още и изграждане и ремонт на необходимата инфраструктура за предоставяне на социални и интегрирани здравно - социални услуги, професионална подготовка, кариерно развитие и достойно заплащане на специалистите, осигуряващи интегрирани здравно-социални услуги, както и закриване на специализираните институции за хора с увреждания, хора с умствена изостаналост и психични проблеми и реформа на резидентната грижа за възрастни хора.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648