Доц. Медиха Хамза: Нуждата от професионалното образование е належаща, кадри липсват в много сектори

Избрано 29.07.2022 11:27 Снимка: СДС Варна

Доц. Медиха Хамза: Нуждата от професионалното образование е належаща, кадри липсват в много сектори

"Нуждата от професионалното образование е належаща, кадри липсват в много сектори. Безспорно е факт, че през последните години интересът към техническото образование сред младите хора е намалял. С приоритет сред тях е образованието насочено към IT сектора."

Това каза за медията ни доц. д-р инж. Медиха Хамза, председател на районната структура на СДС -Аспарухово.

Тя поясни, че липсата на обучени кадри в много от производствените сектори създават затруднения на предприятията в различни отрасли.

"От години се наблюдава проблем с набирането на кадри, завършили средното си образование в различни професионални направления. От друга страна това създава и затруднения в сферата на висшето образование", допълни още доц. Хамза.

Според нея, въпросите, които остават са как да има подготвени кадри с професионално образование, как да имаме учители и преподаватели, по какъв начин предприятията в отделните отрасли могат да бъдат в помощ на професионалното образование?

Тя даде за пример скорошното интервю с директора на ВиК-Варна, който повдигна въпроса с дефицита на специализирани кадри в областта на Водоснабдяването и канализацията и опасността тази специалност да бъде изцяло закрита във Варна, тъй като няма интерес към нея.

"Тук, разбира се, идва и въпросът с оценяването на професионалния труд и възможностите за реализация. Достойното заплащане на професионлания и специализиран труд в много случаи е редуцирано, предвид тежката икономическа обстановка в страната. Затова бизнесът трябва да бъде по-обвързан с професионалното образование и да работят в симбиоза за бъдещото развитие на кадрите", допълни още доц. Медиха Хамза.

Тя завърши с това, че съществува и необходимост от повишаването на практическата насоченост и подготовка на кадрите. Според нея това ще даде възможност за едно много по-качествено производство и предоставяне на услугите в различните сектори, а от там и повишаването на доходите на специализираните кадри.

 

Още по темата

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543